Griep- en coronavirusvaccinatie: hoe nuttig is het?

Wanneer het buiten vochtig en koud wordt, is het griepseizoen geopend en zijn griepvirussen in het hoogseizoen. Het slijmvlies, verzwakt door de koude, droge en warme lucht, heeft niet veel tegen indringers en je hebt al een griepje of een verkoudheid opgelopen. In tegenstelling tot een gewone verkoudheid kan de voornamelijk seizoensgebonden virale griep, ook wel griep genoemd, erg gevaarlijk zijn. Vooral wie voor een risicogroep gehoord, wordt daarom gevraagd om jaarlijks een griepprik te halen.

Hoe werkt het griepvaccin?

Griepvaccinatie wordt actieve vaccinatie genoemd. hier komt een levend vaccin Voor gebruik. Dit betekent dat de werkzame stof griepvirussen bevat. Wel op een verzwakte manier. Als deze aan het menselijk lichaam worden toegediend, herkent het menselijke immuunsysteem de indringer en verhoogt het zijn verdedigingsfuncties. Aangezien de virussen in de spuit echter verzwakte monsters zijn, is er geen reëel gevaar. Tijdens de vaccinatie kunnen echter enkele dagen later nog milde griepverschijnselen optreden, die na enkele dagen verdwijnen.

Het voordeel van deze manier van vaccineren is dat het lichaam het virus herkent als een antigeen en antilichaam vormen. Het immuunsysteem slaat als het ware de blauwdruk van deze cellen op, zodat deze indien nodig op elk moment toegankelijk is.

Griepvaccinatie: welk actief ingrediënt heb ik nodig?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt jaarlijks vast welke van deze verzwakte griepvirussen (zie uitleg hierboven) gebruikt worden voor het griepvaccin. De afgelopen jaren zijn er vier verschillende influenzavirusstammen in omloop, twee A-stammen en twee B-stammen.In het vaccin zijn tot nu toe in de regel drie verschillende typen influenzavirussen gebruikt. Omdat echter werd vermoed dat veel mensen ondanks vaccinatie griep hadden opgelopen, zijn er sinds 2013 vaccins met vier soorten virussen beschikbaar. Viervoudige griepvaccinatie het is daarom gericht tegen alle vier de stammen en moet daarom een ​​meer omvattende bescherming hebben. STIKO adviseert nu ook viervoudige griepprikken. Of de kosten hiervan echter voor rekening van de wettelijke zorgverzekeraar komen, wordt waarschijnlijk pas in het nieuwe jaar besloten.

Vaccinatie tegen griep en corona: waar moet je aan denken?

Vooral tijdens de coronapandemie bevelen STIKO en het Robert Koch Instituut aan om risicogroepen te vaccineren tegen griep. De vaccindoses werden vorig jaar verhoogd tot 25 miljoen – vorig jaar waren dat ongeveer 16,5 miljoen vaccindoses. Door contactbeperkingen en hygiënemaatregelen was er vorig jaar geen griepepidemie. De angst van artsen en wetenschappers dat er hoge of zelfs dubbele infecties zouden kunnen zijn, kwam niet uit.

Terwijl de Wereld gemeld, waarschuwen Amerikaanse onderzoekers voor een griepepidemie dit jaar, omdat er geen immuniteit kan worden opgebouwd vanwege de weinige gevallen van griep in het afgelopen jaar. Microbioloog Hensley raadt aan om je te laten vaccineren.

Meer hierover: Komt de griepgolf in de herfst? Experts waarschuwen >>

Het verschil tussen actieve en passieve vaccinatie

Actieve vaccinatie wordt zo een permanente immunisatie bereikt. Integendeel, de passieve vaccinatie, worden antilichamen direct toegediend. Deze methode werkt sneller, maar heeft één groot probleem: Nadeel: Omdat het immuunsysteem zelf het allergeen niet op deze manier heeft herkend, is het niet in staat om vervolgens de bijbehorende antistoffen aan te maken. Bij beide vaccinatiemethoden wordt echter elk jaar een nieuwe vaccinatie aanbevolen, omdat virussen zich kunnen aanpassen en zich elk jaar anders kunnen voordoen. Omdat het gevaar van deze virussen vooraf moeilijk in te schatten is, boostervaccinatie essentieel.

Wanneer moet ik me laten vaccineren?

Het lichaam heeft even tijd nodig om de antilichamen te vormen. Gemiddeld duurt het ongeveer twee weken voordat de vaccindoses volledig effect hebben. Het is daarom aan te raden om vooraf in te schrijven. oktober of november zorgen voor grieppreventie. Ga indien mogelijk naar de dokter voor een vaccinatie vóór het griepseizoen, dat loopt van december tot april. Het is ook de moeite waard om te onthouden dat vaccinatie alleen beschermt tegen de griep. Het actieve ingrediënt is nutteloos tegen andere virussen of zelfs bacteriën.

Aanbevelingen van de Vaccinatiecommissie: Wie moet er gevaccineerd worden?

De griep wordt vaak onderschat. ze kan indien onbehandeld, kan dit leiden tot longontsteking of zelfs de dood. In feite is de schijnbare onschadelijkheid van de griep te wijten aan het feit dat het vaak wordt afgedaan als een milde verkoudheid. Toch overlijden er elk jaar mensen aan de griep. In sommige griepseizoenen waren er tot 30.000 doden in Duitsland.

De Permanente Commissie voor Vaccinatie (STIKO) beveelt daarom vaccinatie aan voor iedereen die risico loopt op het krijgen van een ziekte. risicogroep toebehoren. Een risicogroep omvat diegenen wiens immuunsysteem verzwakt is:

 • senioren ouder dan 60 jaar
 • kinderen
 • Mensen die te maken hebben met klanten of patiënten, zoals personeel in ziekenhuizen, verpleeghuizen, kleuterscholen of supermarkten
 • chronisch ziek (bijvoorbeeld met diabetes, astma of immunodeficiëntie)
 • allergisch
 • Zwangere vrouwen vanaf de 4e maand

Zwangere vrouwen die verkouden zijn, hebben meer kans op complicaties zoals longontsteking als gevolg van een verzwakt immuunsysteem. Ook kan het voorkomen dat de foetus in de baarmoeder door de infectie in zijn ontwikkeling wordt gestoord. STIKO raadt daarom vaccinatie aan voor alle gezonde zwangere vrouwen vanaf de vierde maand van de zwangerschap. Zwangere vrouwen met chronische ziekten moeten eerder worden gevaccineerd. Verschillende onderzoeken hebben tot nu toe geloofwaardig bewijs kunnen leveren dat vaccinatie geen gevaar oplevert voor moeder of kind. Integendeel – terwijl baby’s pas vanaf de zesde maand kunnen worden gevaccineerd, wordt de werkzame stof tijdens de vaccinatie ook aan het ongeboren kind toegediend. Daardoor heeft hij de antistoffen al bij zich en is hij immuun. Farmaceutisch bedrijf GalxoSmithKline adviseert mensen die overgevoelig zijn voor componenten van een vaccin niet te vaccineren of te vaccineren met een alternatief vaccin. In het geval van koortsachtige ziekten en acute infecties moet vaccinatie worden uitgesteld tot een latere datum.

Griepvaccinatie: bijwerkingen

Het griepvaccin wordt meestal goed verdragen. Ironisch genoeg zijn mogelijke bijwerkingen van griepbescherming: griep symptomen als de:

 • lichaamspijn
 • trillen of zweten
 • hoofdpijn
 • vermoeidheid
 • loopneus

Ook kan er af en toe roodheid of zwelling op de prikplaats zijn. Dergelijke vaccinatiereacties verdwijnen echter na korte tijd. Er zijn ook onderzoeken die moeten bewijzen dat er meer bijwerkingen zijn. Vaccinatie zou bijvoorbeeld de kans op een hartinfarct of het risico op trombose moeten vergroten. Ook het kwikgehalte van de werkzame stof wordt herhaaldelijk bekritiseerd. De STIKO maar ook bijvoorbeeld de Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC volgt het vaccinatieadvies voor risicogroepen op.

Griep – Aanhoudende mythen en echte feiten

Er zijn oneindig veel mythenverband met het griepvaccin. Aangezien de echte griep een ernstige ziekte is, is het belangrijk om de feiten te kennen om de mythen te ontkrachten.

“De griepprik maakt me echt ziek!”
Is het echt zo? Of waarom kan dat niet? In de video worden hardnekkige mythes over griepvaccins gepresenteerd en onderzocht op hun ware inhoud. Het verklaart waarom de echte griep (influenza) geen gewone verkoudheid is, waarom antibiotica niet effectief zijn tegen griep en waarom de griep niet alleen voor ouderen gevaarlijk kan zijn. Deze en andere feiten over de griep zullen u helpen begrijpen waarom het zinvol is om de griepprik te krijgen.

In het geval van het echte griepvirus voelen de geïnfecteerden zich plotseling ziek, klagend over hoge koorts en ernstige hoofdpijn en pijn in het lichaam. Er wordt gevreesd voor complicaties zoals longontsteking of ontsteking van de hartspier, die ernstig kan zijn. Hoewel een verkoudheid meestal binnen een paar dagen aanzienlijk verbetert, kan het lang duren voordat de griep zich ontwikkelt.

De Permanente Commissie voor Vaccinatie (STIKO) beveelt vaccinatie aan voor bijvoorbeeld mensen ouder dan 60 jaar, zwangere vrouwen en mensen van alle leeftijden met onderliggende ziekten. B. chronische longziekte, hart- en vaatziekten, diabetes of immuundefecten.

Ook interessant: dr. Heinz-Wilhelm Esser, specialist interne geneeskunde, longziekten en cardiologie, beantwoordt vragen over griep en coronaperiode >>

Video: Griepvaccinatie vermindert het risico op corona