Goede voornemens 2022: tips voor goede voornemens voor het nieuwe jaar

Creëer rituelen, routines en gewoonten

Ons Het brein houdt van gewoontes, terwijl ze hem van zijn werk ontheven. Gewoonten nemen het giswerk weg bij het beslissen wat de volgende stap voor de hersenen moet zijn. Helaas geldt dit evenzeer voor ongezonde gewoonten als voor gezonde. Hierdoor is het ongelooflijk moeilijk om de gewoonte van ongezond gedrag te doorbreken. Gelukkig geldt hetzelfde voor gezonde routines: als je eenmaal vier tot zes weken vasthoudt aan een nieuwe gewoonte, wordt het bijna automatisch en gemakkelijk over te nemen.

Praktische tip: Gewoonten duren ca. 28 tot 42 dagente verankeren in ons brein. Voer uw nieuwe plan (bijv. joggen) specifiek en precies op het juiste moment in uw dagboek (maandag & donderdag 19.00 uur: 30 minuten hardlopen met mijn beste vriend). Betrek mensen in je omgeving: dit zorgt voor extra plezier en creëert een soort sociaal contract dat het opzeggen lastig maakt.

Begin klein en bouw langzaam op

De meeste resoluties mislukken onrealistische ideeën en te ambitieuze projecten. Als je wilt beginnen met hardlopen, maak er dan een punt van om 15 minuten, 3 dagen per week te rennen. Het lijkt niet veel, maar het is een prachtig begin. Vooral in het begin is het logischer om in te trainen kleine hapjes onderverdelen sinds je sterft waardoor de drempel om te overwinnen wordt verlaagd. Het doel om eenmaal per week 60 minuten te gaan hardlopen, is moeilijker te halen dan 3 keer 20 minuten per week. Maak het u gemakkelijk!