Gezonde recepten en alle feiten over walnoot

Nootmuskaat: Oorsprong van aromatische noten

Nootmuskaat is een tropische vaste plant die tussen de vijf en twintig meter hoog wordt. De takken van de boom dragen pas na acht jaar vrucht. Deze nootmuskaat barst open zodra ze rijp zijn, waardoor de zaadkern vrijkomt. Tegenwoordig noemen we deze kern in de volksmond nootmuskaat. Als het droog is, kan het worden gemalen en dient het als een aromatische smaakmaker met een licht bittere noot.

Terwijl een paar honderd jaar geleden alleen de legendarische Spice-eilanden van de Banda-archipel bekend stonden als de thuisbasis van nootmuskaat, worden tegenwoordig pittige nootmuskaat ook in andere delen van de wereld verbouwd en klaargemaakt voor de handel. Indonesië is de grootste producent van nootmuskaat. Het kleine Caribische eiland Grenada is de op één na grootste producent van nootmuskaat ter wereld. Ook in Zuid-Azië wordt de walnoot verbouwd. Ook India, Nepal en Sri Lanka zijn belangrijke exporteurs. In Midden-Amerika is Guatemala een belangrijke producent van nootmuskaat.

Nootmuskaat is zo gezond

Nootmuskaat is niet alleen zo populair omdat het onze gerechten exotische en intense aroma’s geeft. Nootmuskaatzaden zitten ook boordevol gezondheidsbevorderende stoffen. Essentiële oliën en gezonde vetzuren maken het kruid ook interessant vanuit voedingsoogpunt. Nootmuskaat wordt al heel lang in de natuurgeneeskunde gebruikt vanwege het symptoomverlichtende effect. Als huismiddeltje is nootmuskaatpoeder een populaire hulp, vooral bij winderigheid en diarree. Een theelepel vers geraspte nootmuskaat zou de maag en darmen kalmeren.

Om meer te weten: Deze voedingsmiddelen remmen ontstekingen in het lichaam >>

Ontstekingsremmend effect: Nootmuskaat is rijk aan antioxidanten en monoterpenen die ontstekingen in het lichaam kunnen verminderen. Nootmuskaatterpenen omvatten alfa-pineen en beta-pineen, die kunnen helpen bij stemmingsstoornissen of chronische ontstekingen van het spijsverteringskanaal.

Kan de mondgezondheid bevorderen: De antibacteriële eigenschappen van nootmuskaat zijn in sommige onderzoeken bewezen. Nootmuskaatpoeder blijkt een bijzonder effect te hebben op de bacteriën die gaatjes en gingivitis veroorzaken. Eén studie suggereerde zelfs dat nootmuskaat zou kunnen worden gebruikt in tandverzorgingsproducten.

Lijkt antidepressieve effecten te hebben: In dierproeven konden sommige onderzoeken een significant antidepressief effect van nootmuskaatextract op de gemoedstoestand van muizen aantonen. Of nootmuskaat een soortgelijk effect heeft op het menselijk brein, moet in vervolgonderzoek worden onderzocht.

Let op: Te veel nootmuskaat kan giftig zijn

Nootmuskaat bevat een hele reeks essentiële oliën. Een daarvan is myristicine, dat een direct bedwelmend effect op het lichaam lijkt te hebben en kan werken als een monoamineoxidaseremmer. Monoamine-oxidase is een enzym dat neurotransmitters zoals dopamine, serotonine en noradrenaline afbreekt. Als dit enzym in zijn functie wordt geremd, heeft het lichaam daardoor meer neurotransmitters beschikbaar die geluk, opwinding, drive en motivatie regelen. Een hoge dosis nootmuskaatpoeder kan daarom bedwelmende effecten hebben. Tegelijkertijd kunnen hoge doses nootmuskaat ook vergiftiging veroorzaken. Vanaf slechts vijf gram zijn misselijkheid, diarree, vertroebeling van het bewustzijn en duizeligheid mogelijk. Nootmuskaat is zelfs in zeer hoge doseringen giftig. Cardiovasculaire problemen, maagpijn en flauwvallen kunnen optreden.

nootmuskaat recepten

Nootmuskaat kan worden gebruikt bij het koken voor veel smakelijke recepten. Door de kalmerende werking op maag en darmen maakt een snufje nootmuskaat koolgerechten makkelijker verteerbaar. Wil je aromatisch koken met nootmuskaat? Probeer meteen ons geweldige recept voor gezonde recepten Tofulasagna met spinazie en nootmuskaat Buiten.