Duurzamer schoonmaken met Moanah: we hebben schoonmaakproducten getest

Plastic afval vervuilt onze oceanen en vormt een bedreiging voor de bewoners. Daarom proberen we plastic steeds vaker uit ons dagelijks leven te bannen. Maar er komt nog steeds veel plastic afval in onze oceanen terecht. Volgens het WWF wordt dit momenteel geschat op 4,8 tot 12,7 miljoen ton per jaar. Dat is het equivalent van ongeveer één vrachtwagen per minuut!

Het bedrijf Manheim kreunen wil deze situatie tegengaan en biedt aan duurzame schoonmaakmiddelen zoals navullingen in glazen flessen over. Daar zijn veel goede redenen voor: alleen al in Duitsland wordt volgens het bedrijf jaarlijks 55 ton microplastics geproduceerd door middel van was-, schoonmaak- en reinigingsmiddelen. Slechts 16 procent wordt daadwerkelijk gerecycled. De rest wordt verbrand of belandt op stortplaatsen en vervolgens in zee. Daarnaast worden agressieve chemicaliën gebruikt in in de handel verkrijgbare reinigingsmiddelen. Deze zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar kunnen ook gevolgen hebben voor de gezondheid, omdat ze de longen te zwaar belasten of allergieën kunnen veroorzaken.

U kunt ontdekken hoe goed de meest duurzame reinigingsmiddelen van Moanah zijn en hoe ze werken in vergelijking met conventionele reinigingsmiddelen bij ons essentiële redactionele test. Onze online redacteur Kristina Regentrop heeft de producten voor je uitgeprobeerd.

Duurzamer schoonmaken – Hoe goed zijn de schoonmaakproducten van Moanah?

Zondag is voor mij schoonmaakdag. Meestal schrob ik mijn eigen vier muren vrij ongemotiveerd. Maar vandaag kijk ik er enorm naar uit om het appartement op te ruimen, want ik mag de startset van Moanah uitproberen. Dit bestaat uit:

  • drie verstelbare en herbruikbare glazen flessen,
  • zes navullingen elk met twee allesreinigers voor glas en toilet,
  • 1 linnen taswaar navullingen worden gehouden,
  • drie vod het is een microvezel kleding.

Maar voordat ik enthousiast met de poetsdoek kan zwaaien, moet ik mijn eigen schoonmaakmiddelen erdoor mengen. Deze zijn op basis van citroenzuur en vereisen geen agressieve chemicaliën. De ingrediënten zijn goed biologisch afbreekbaar, hebben geen bindmiddelen of microplastics nodig en zijn dus duurzaam – een positief teken daarvoor. Ik vul de drie flessen met 500 ml warm water en voeg het reinigingspoeder toe, dat snel oplost. Ik merk direct dat de producten een onopvallende en aangenaam frisse geur hebben. De enige kritiek die ik heb: de sproeikoppen op de flessen zijn gemaakt van plastic. Tijdens mijn onderzoek ontdekte ik dat Moanah dit in de toekomst graag zou willen verbeteren – verdere productoptimalisatie en open communicatie hierover vind ik geweldig.