Duurzame parfums: pas op voor ingrediënten

We wassen ons haar met stevige shampoo, poetsen onze tanden met de bamboeborstel of gebruiken herbruikbare pads om make-up te verwijderen. We proberen onze dagelijkse verzorgingsroutine steeds duurzamer te maken. Maar als het om parfums gaat, moet er nog veel gebeuren. In 2012 klaagde de Europese Commissie dat essentiële oliën in parfums kunnen leiden tot aantoonbare allergische huidreacties. In augustus 2017 werden de drie geuren Lyral, Atranol en Chloratranol eindelijk verboden. Parfums die deze geuren bevatten, kunnen alleen worden verkocht tot eind 2021.

Twijfelachtige ingrediënten in conventionele parfums

Maar helaas zijn er andere problemen: veel parfums bevatten het UV-filter ethylhexylmethoxycinnamaat, dat ervoor zorgt dat het parfum ook bij fel zonlicht lekker ruikt. Hoewel vermoed wordt dat dit een hormonaal effect heeft, is het vaak een bestanddeel van parfums. Het is niet meer te vinden in zonnecrèmes. De muskusgeur wordt ook steeds vaker uit de fles verbannen omdat het moeilijk biologisch afbreekbaar is en het grondwater bereikt. Bovendien kan musk zich ophopen in het lichaam, het is gedetecteerd in moedermelk. Ook de kunstmatige kleurstoffen in de flesjes zijn allesbehalve gezond, want ze zijn allergeen en potentieel kankerverwekkend.

Duurzame parfums: let op deze ingrediënten

Als je in de toekomst op duurzame of schone geuren wilt vertrouwen, moet je bij het samenstellen van de geur letten op natuurlijke ingrediënten. Denk hierbij aan oliën, essences of extracten van natuurlijke stoffen zoals bloemen of hout. Bovendien mag het geen ingrediënten van dierlijke oorsprong bevatten. De fles en verpakking moeten recyclebaar zijn en de grondstoffen moeten afkomstig zijn uit gecontroleerde biologische teelt. Helaas werkt het niet helemaal zonder chemicaliën, omdat het maken van een parfum een ​​chemisch proces is waarvoor alcohol nodig is. Maar de algemene vuistregel is: hoe minder synthetische stoffen het bevat, hoe gladder het is op de huid. Parfums zijn allang verdwenen in spuitflessen – sommige fabrikanten bieden vaste of romige geuren aan die meestal geen alcohol bevatten.

Duurzaam parfum: de mooiste geuren

Video: Veganistische make-up – Hoe goed zijn veganistische foundations?