Duurzame deodorants: de 4 beste producten

Zweten is het belangrijkste middel om de lichaamstemperatuur te reguleren. Zonder deze functie zouden we geen overtollige warmte kunnen afgeven. De geur die ermee gepaard kan gaan, is voor velen echter onaangenaam. Een deodorant is daarom voor de meeste mensen een belangrijk onderdeel van de persoonlijke hygiëne. Volgens het Duitse online statistiekenportaal gebruiken ongeveer 16,2 miljoen mensen meerdere keren per dag een deodorant. Maar heb je het etiket op de achterkant van je deodorant gecontroleerd? Parabenen, ftalaten, triclosan en aluminium zijn slechts enkele van de ingrediënten die verband houden met kanker, de ziekte van Alzheimer en hormonale onevenwichtigheden. Veel conventionele deodorants kunnen niet alleen schadelijk zijn voor uw gezondheid, maar vormen ook een groot milieuprobleem vanwege de chemicaliën en plastic verpakkingen die ze bevatten.

De meeste deodorants bieden daarentegen een natuurlijk, duurzamer alternatief. Ze worden vaak gekenmerkt door maximale huidcompatibiliteit, zonder twijfelachtige ingrediënten en gaan enkele uren mee. We hebben de vier beste deodorantcrèmes voor je op een rijtje gezet.

Deocremes: Dit zijn onze favorieten

  1. BEN&ANNA Deodorant Crème: BEN&ANNA’s veganistische en diervrije deodorantcrème beschermt tegen vocht en geurtjes en is dankzij het afsluitbare blikje een praktische metgezel onderweg en in het dagelijks leven. ongeveer 5 euro
  2. GREENDOR Deodorant Crème: Deze GREENDOR deodorant prikt niet, irriteert niet, is allergeenvrij en heeft een subtiele geur. De bak is gemaakt van 100% post-consumer gerecycled plastic uit kustcollecties. ongeveer 8 euro
  3. Lavera Deodorant Crème: De actieve samenstelling met biologische ginseng en natuurlijke mineralen is bedoeld om de groei van geurveroorzakende bacteriën te voorkomen en zo de ontwikkeling van zweetgeur 48 uur lang te voorkomen – zelfs tijdens lichamelijke activiteit. ongeveer 5 euro
  4. Jean & Len Deodorant Crème: Jean & Len Deodorant Crème bevat ook niet veel ingrediënten zoals parabenen, siliconen en dierlijke ingrediënten. Kokosolie en carnaubawas voeden en beschermen de gevoelige okselhuid, terwijl citroengras en korianderolie heerlijk ruiken. ongeveer 6 euro

De voordelen van duurzame deodorants

1. Geen chemicaliën

Het grootste voordeel van een natuurlijke deodorant is dat deze geen schadelijke of kunstmatige chemicaliën bevat. In tegenstelling tot veel commerciële deodorants, bevat het geen aluminium of alcohol. Aluminium wordt meestal toegevoegd om de zweetproductie te verminderen. Lichtmetaal kan echter de poriën verstoppen en voorkomen dat het lichaam ontgift door transpiratie. Het onderdrukken van de natuurlijke functies van het lichaam is nooit een goed idee, ook al kun je er op korte termijn minder van gaan zweten. De producten die we op onze huid gebruiken, kunnen ons lichaam binnendringen en hebben in het geval van aluminium negatieve effecten op onze nieren, botten en zenuwen. Hoewel deodorants de zweetproductie niet voorkomen, kunnen ze effectief beschermen tegen lichaamsgeur dankzij hun essentiële oliën en antibacteriële eigenschappen.

2. Geschikt voor de gevoelige huid

Heeft u ooit uitslag of puistjes gehad na het gebruik van deodorant? Als je een gevoelige huid hebt of last hebt van allergieën, zijn natuurlijke deodorants een goed alternatief. Een studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Contact Dermatitis concludeerde dat deodorants de belangrijkste oorzaak zijn van geurgerelateerde allergische reacties. De Duitse Allergie- en Astmavereniging bevestigt ook dat geurstoffen na nikkel de meest voorkomende oorzaak van contactallergieën zijn.

Veel deodorants gebruiken geen synthetische geurstoffen. Hiervoor heb je verantwoorde en natuurlijke ingrediënten zoals karitéboter, kokosolie en jojoba of aloë vera, die de gevoelige huid verzorgen zonder deze te irriteren. De baking soda die het bevat is verantwoordelijk voor het neutraliseren van geuren. Daarnaast zien fabrikanten van duurzame producten vaak af van alcohol. De applicatie is daarom bijzonder zacht, zelfs na het scheren.

Ook interessant: de juiste verzorging voor de gevoelige huid

3. Milieuvriendelijke verpakking en ingrediënten

Synthetische geurstoffen zijn niet alleen irriterend voor de huid, maar ook een groot probleem voor het milieu. Ze zijn vaak niet afbreekbaar in rioolwaterzuiveringsinstallaties en hopen zich daarom op in het milieu, dieren en mensen. Natuurlijke deodorants gebruiken biologische ingrediënten die het milieu niet vervuilen.

Bovendien zijn de meeste deodorantverpakkingen volledig plasticvrij en kunnen ze vaak worden gekocht in plasticvrije potten of andere containers die na gebruik gemakkelijk kunnen worden gerecycled. Bovendien zijn ze, in tegenstelling tot deodorantsprays, vrij van broeikasgassen en bevatten ze geen microplastics, palmolie of petroleum. Nog een pluspunt: deodorantcrèmes zijn aanzienlijk voordeliger dan conventionele spray- of roll-onproducten, omdat ze spaarzaam worden gebruikt. Een vingertop voor een hoeveelheid ter grootte van een erwt is vaak al voldoende.

Ook interessant: Solid shampoos – hoe goed is duurzame haarverzorging?

    Bronnen: apotheken-umschau.de, daab.de, swrfernsehen.de, utopia.de, stern.de

    Video: zelfgemaakte deodorantcrème – zo werkt het!