Duurzaamheid voor beginners – 5 tips

Temperatuurveranderingen, stijgende zeespiegels en afnemende biologische diversiteit zijn slechts enkele van de talloze directe of indirecte gevolgen van klimaatverandering die we steeds vaker uit de eerste hand ervaren. In deze context is ‘duurzaamheid’ een term die we overal tegenkomen. Maar wat betekent het precies? Volgens een definitie van de Wereldcommissie voor Milieu en Ontwikkeling uit 1987 is “duurzame ontwikkeling een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.” Duurzaam zijn betekent dus leven zonder de natuurlijke hulpbronnen uit te putten. voor de toekomst.

Duurzaamheid: wat kan ik alleen bereiken?

De grote vraag bij de thema’s duurzaamheid en verzaking is: wat kan ik alleen? Want wat een alleenstaande wel of niet doet in het dagelijks leven kan toch niet belangrijk zijn voor de rest van de wereld? Feit is dat de acties van ieder van ons optellen en een geweldig geheel vormen. Want de belangrijkste oorzaak van klimaatverandering is de CO₂-uitstoot, die we allemaal beïnvloeden via onze CO₂-voetafdruk. Deze is opgebouwd uit factoren als elektriciteit, verwarming, mobiliteit, vliegreizen, voeding en andere consumpties. Duurzaamheid gaat dus over aandacht voor gevolgen op alle levensgebieden – van de wekelijkse boodschappen tot koken tot jaarlijkse zomervakanties.

Maar het betekent ook dat we ons snel overweldigd voelen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar soms vraag ik me af wat ik als eerste moet doen als ik op de verschillende sociale netwerken profielen van duurzaamheidsprofessionals tegenkom, vol tips en adviezen. Maar dat betekent niet dat je alles anders moet doen om duurzamer te leven. Verander gewoon een paar kleine dingen in het dagelijks leven die een groot verschil maken als iedereen ze doet. Waarom: Of en in welke mate we duurzaam leven, bepaalt hoe goed we in de toekomst leven.

Duurzaamheid voor beginners – mijn 5 tips

1. Stap over op duurzame hygiëneproducten

Tampons gebruiken tijdens je menstruatie is snel, ongecompliceerd en goedkoop – althans dat dacht ik totdat ik op zoek ging naar alternatieven. Want als je de zaak nader bekijkt, realiseer je je met afgrijzen hoeveel afval tampons, maandverband en dergelijke eigenlijk veroorzaken. Gemiddeld gebruiken vrouwen ongeveer 11.000 tampons gedurende hun hele leven, die, net als tampons, ongeveer 500 jaar nodig hebben om biologisch af te breken. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel milieuvriendelijke alternatieven, zoals herbruikbare tampons, menstruatiecups, menstruatiesponsjes of menstruatieondergoed. En ook bij verzorgingsproducten als shampoo, conditioner en douchegel moeten we aan duurzaamheid denken. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid. Want conventionele producten bevatten niet alleen milieubelastende ingrediënten zoals microplastics, maar ook parabenen, oppervlakteactieve stoffen en emulgatoren, waarvan wordt vermoed dat ze onze huid irriteren, allergieën veroorzaken en zelfs een hormonale werking hebben. Een geschikt alternatief zijn bijvoorbeeld biologische producten zonder schadelijke stoffen die op een duurzame manier zijn geproduceerd.

2. Vermijd plastic verpakkingen

Omdat het hoge plasticverbruik een aanzienlijke impact heeft op het milieu, moeten we allemaal ons plasticverbruik verminderen. Maar wat is de beste manier om dit te doen? Eerst en vooral moeten we onnodige wegwerpproducten zoals plastic borden en bestek of rietjes vermijden. Hetzelfde geldt voor wegwerp-boodschappentassen – of ze nu van plastic of papier zijn. Herbruikbare tassen zijn een duurzaam alternatief en maken ook een groot verschil of je groente en fruit verpakt of los koopt. Als je tijdens de lunch uit eten gaat, produceer je veel afval – je kunt het beste zelf koken en je maaltijden meenemen.

3. Eet minder vlees

Elke dag geven steeds meer mensen biefstuk, worst en andere vleesproducten op. En terecht: want de landbouw is de op één na grootste veroorzaker van CO₂-uitstoot in Duitsland. Dit betekent niet automatisch dat we helemaal moeten stoppen met het eten van vlees, maar ieder van ons moet er bewust mee omgaan. Zo maakt het toevoegen van meer plantaardige producten aan je dieet en het eten van eens per week een stuk vlees in plaats van elke dag een groot verschil.

4. CO-compensatie op reis

Of het nu een weekendtrip naar Londen is of een langeafstandsvlucht naar de VS – voor veel mensen is regelmatig reizen gewoon onderdeel van het leven. Maar dat is niet duurzaam voor het milieu, omdat er veel CO₂ wordt uitgestoten, vooral bij het reizen per vliegtuig. Maar de meesten van ons willen er onze welverdiende, ontspannende vakantie niet voor opgeven. Mocht u uw vakantiebestemming op een andere manier niet kunnen bereiken, dan heeft u de mogelijkheid om de CO₂-uitstoot te compenseren. Dit doe je door te berekenen hoe hoog je eigen CO₂-uitstoot is en daarvoor compenserende certificaten aan te schaffen, die worden gebruikt om eenzelfde hoeveelheid CO₂ te koppelen in klimaatbeschermingsprojecten. Compensatie aanbieders zijn onder andere cliafair.de, sfeerfair.de of mijnklimaat.org.

5. Gooi medische maskers op de juiste manier weg

Zowel medische maskers als FFP2-maskers zijn een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen de huidige wereldwijde coronapandemie – maar ze vormen ook een groot probleem voor het milieu. Elke maand worden er wereldwijd zo’n 129 miljard ademhalingsmaskers, waarvan sommige gemaakt zijn van op aardolie gebaseerde polymeren, weggegooid, zo maakte een woordvoerster van het Federale Milieuagentschap bekend. Als deze via het water in de oceanen terechtkomen, kunnen ze flora en fauna in gevaar brengen. We kunnen niet zonder maskers, maar ieder van ons kan helpen onze impact op het milieu te verminderen door aandacht te besteden aan een correcte verwijdering! In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, horen mondkapjes niet bij het papierafval, maar bij het restafval. Maskers die in parken of op straat worden weggegooid, moeten worden opgepakt, maar niet met blote handen worden aangeraakt.

Conclusie: elke kleine verandering helpt

Ik realiseer me dat je misschien niet elke stap van deze veranderingen van de ene op de andere dag serieus kunt nemen, maar als je gaat nadenken over duurzaamheid, heb je de eerste stap in de goede richting al gezet. Het overkomt me ook wel eens dat ik soms een pakje biologische paprika’s ophaal, al is die in plastic verpakt (je moet hier tenslotte soms beslissen) of ik koop een afhaalmaaltijd tijdens de lunch – maar ik doe mijn best zodat er iets zoals dit gebeurt gewoon, als een uitzondering en niet vaak. Wie bewust let op zijn gebruik van plastic en zijn CO2-uitstoot in de gaten houdt, zal het stilaan makkelijker vinden om duurzaam te leven.