Droge hoest: 5 tips tegen droge hoest

Hoesten: een belangrijke beschermende reflex

Hoewel we hoesten vaak ongemakkelijk en onnodig vinden, heeft het toch een uiterst belangrijke beschermende functie voor onze luchtwegen: de explosieve uitzetting van lucht dient om slijm, stof of vreemde voorwerpen uit onze longen of keel te verwijderen. Deze hoestreflex wordt geactiveerd wanneer de corresponderende receptoren op onze epitheelcellen bezet zijn. In het geval van verkoudheidsgerelateerd slijm leidt dit tot een hoest met sputum (productieve hoest) om de ziekteverwekkers kwijt te raken. Als daarentegen stof of andere microscopisch kleine vreemde lichamen aan epitheelcellen hechten, leidt dit tot een droge hoest – ook hoesten genaamd.

Belangrijk: Een scherpe hoest die maximaal drie weken aanhoudt, is meestal ongevaarlijk en wordt als een normaal symptoom van verkoudheid beschouwd. Als de hoest echter aanhoudt, moet u uw arts raadplegen. Na vier weken is er sprake van een subacute of chronische hoest.

Droge hoest: 5 tips tegen droge hoest

1. Verhoog de hydratatie

Het maakt niet uit of je de voorkeur geeft aan traditionele huismiddeltjes zoals kippensoep, of dat je liever water en Drink koude thee – het is altijd handig om uw vochtinname te verhogen als u hoest. In een meta-analyse van de Universiteit van Oxford, Lieve schat bleek bijzonder effectief: het beproefde huismiddeltje was in staat om de frequentie en ernst van hoesten te verminderen. Je kunt je thee dus verfijnen met een klodder bijennectar of jezelf trakteren op warme honingmelk om een ​​droge hoest te bestrijden.

2. Adem in met zout water

Het inademen van zoutwaterdamp kan een kalmerend effect hebben op verkoudheidsinfecties en het hoesten dat daarbij optreedt. Met behulp van warme, vochtige lucht gaat u de droogte van de luchtwegen tegen en kunt u een hoesttrigger elimineren. Om de slijmvliezen optimaal te bevochtigen, kookt u een liter water (let op: kans op brandwonden!), laat u het een beetje afkoelen en vult u het in een voldoende grote kom. Voeg drie theelepels keukenzout of zeezout toe en leun over de kom. Bedek je hoofd en kom met een handdoek om te voorkomen dat er stoom ontsnapt. Meerdere inhalaties van elk 10 tot 20 minuten worden per dag aanbevolen.

Belangrijk: Volgens de Health Knowledge Foundation is het inademen van waterdamp echter niet geschikt voor kinderen.

3. Hoestonderdrukker

Hoesten is eigenlijk een belangrijke reflex die onze luchtwegen vrijmaakt en mag niet onderdrukt worden, tenminste niet als er slijm in de keel zit. Als u echter een aanhoudende, droge, droge hoest heeft, is het zinvol om hoestonderdrukkers te gebruiken om verdere irritatie en ontsteking van de keel te voorkomen. Zo voorkom je dat de slijmvliezen in je luchtwegen verder beschadigd raken en je hoesten alleen maar erger wordt. Het gebruik van antitussiva is: Vooral ‘s nachts aanbevolen om een ​​goede nachtrust te garanderen. Dergelijke medicijnen mogen echter niet langer dan een week worden gebruikt vanwege het risico op verslaving. Laat u hierover adviseren door uw vertrouwde apotheek.

4. Neusdruppels

Als de neus verstopt is, moeten we door de mond ademen. Helaas kan dit een droge keel verergeren en de aandrang tot hoesten vergroten. Want de neus heeft echt de functie van het filteren, verwarmen en bevochtigen van de binnenkomende lucht. Als beide neusgaten verstopt zijn, komt er droge, koude lucht in de keel. De korte termijn toepassing Decongestivum neusdruppels of neussprays kunnen hierbij helpen. Deze mogen echter niet langer dan vijf dagen worden gebruikt, anders bestaat het risico op verslaving.

5. Vermijd hoesttriggers

Bepaalde stoffen kunnen de epitheelcellen van de bronchiën en de keel irriteren, waardoor de aandrang tot hoesten wordt opgewekt of vergroot. Deze irriterende stoffen omvatten een droge verwarmingslucht in de winter kan daarom het bevochtigen van de lucht, bijvoorbeeld met vochtige doeken op de verwarming, zinvol zijn. U moet echter niet zonder regelmatig luchten vanwege het risico op meeldauw. Eveneens een overmaat van Stof in het appartement of uitlaatgassen Irriteer ook uw luchtwegen in het wegverkeer. Als u daarentegen last heeft van de typische rokershoest met slijm, is sigarettenrook hiervoor verantwoordelijk, omdat het de trilharen van het bronchiale slijmvlies vernietigt en zo de verwijdering van slijm remt.