Dit is waarom arm pijn doet na vaccinatie

In de strijd tegen de coronapandemie kiezen steeds meer mensen voor coronavaccinatie. Momenteel worden voor vaccinatie mRNA-vaccins van Biontech/Pfizer en Moderna gebruikt, evenals vectorvaccins van AstraZeneca en Johnson & Johnson. Na vaccinatie kunnen zogenaamde vaccinatiereacties optreden. Hoofdpijn, vermoeidheid en griepachtige symptomen zijn veelvoorkomende symptomen na vaccinatie, zowel bij vaccinatie met mRNA-vaccins als bij vectorvaccins. Volgens het Robert Koch Institute (RKI) is de meest voorkomende lokale reactie pijn op de prikplaats.

Corona Vaccinatie: Dit is waarom arm pijn doet na vaccinatie

Niet alle mensen hebben symptomen na vaccinatie. Bij alle drie de vaccins treden echter de meest voorkomende lichamelijke reacties op na vaccinatie. pijnen of een gevoel van druk op de getroffen plaats. De pijn kan aanvoelen als een pijnlijke spier. Komt ook voor bij 84,1 procent van de gevaccineerde roodheid of zwelling over. Veel mensen worden onzeker als ze deze symptomen opmerken. Ze zijn echter geen reden tot bezorgdheid en kunnen ook voorkomen bij griepvaccinatie.

Over het algemeen is pijn na vaccinatie een goed teken, omdat het ons laat zien dat het lichaam reageert op de vaccinatie. Want volgens het Paul Ehrlich Instituut (PEI) vindt de vorming van antistoffen meestal plaats in de punctie zelf. Om deze reden is het niet ongebruikelijk dat de arm rood, gezwollen of gevoelig is. Mensen met een goed functionerend immuunsysteem reageren vaak sneller en sterker op: lokale reacties. In de meeste gevallen treden lokale reacties op binnen enkele uren na vaccinatie en kunnen enkele dagen aanhouden.

Trouwens: Een studie van de Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA kwam tot de conclusie dat, zelfs met boostervaccinatie met het Biontech-vaccin, ongeveer 83% van de gevaccineerden pijn voelde op de injectieplaats.

Covid Arm: cutane overgevoeligheidsreactie

Vaccinatie met de vaccins Biontech/Pfizer en Moderna, beide mRNA-vaccins, kan ook bij gevaccineerde mensen de zogenaamde Covid-arm veroorzaken. De term werd steeds vaker gebruikt in de VS en Canada – het fenomeen werd eerst de “moderne arm” genoemd door lokale media totdat duidelijk werd dat het Biontech/Pfizer-vaccin dezelfde reactie zou kunnen veroorzaken.

Symptomen van de Covid-arm verschijnen meestal enkele dagen na vaccinatie – de huid rond de injectieplaats kan rood, gezwollen, warm en jeukend zijn. De symptomen zijn ongevaarlijk en verdwijnen na ongeveer vier tot vijf dagen. Begin maart zei een veiligheidsrapport van het Paul Ehrlich Instituut (PEI): “Deze vertraagde lokale reacties kunnen ongeveer een week na vaccinatie optreden en worden gekenmerkt door een reactie die gewoonlijk duidelijk omschreven roodheid van de huid en zwelling in de gevaccineerde armin sommige gevallen gepaard gaand met pijn en/of jeuk.” Vanwege de vertraging gaat de PEI uit van een huidovergevoeligheidsreactie, die verband houdt met de vorming van het immuunsysteem van het lichaam. Als de Covid-arm optreedt na vaccinatie, heeft dit geen effect op de tweede vaccinatie. Volgens de PEI is er geen reden om “de tweede dosis vaccinatie bij getroffen personen te onthouden of uit te stellen”. Het strekken van de arm of sporten na vaccinatie wordt echter niet aanbevolen. kan nagaan wat u kunt doen met vaccinatie sporten >>

Klinische studies hebben aangetoond dat met name vrouwen worden getroffen na vaccinatie met mRNA-vaccins. Het is nog steeds onduidelijk waarom sommige mensen sterker reageren dan anderen.