Digitale hulp voor de psyche

Quarantaine, sociaal isolement of avondklok – de coronapandemie heeft ons voor ongekende nieuwe uitdagingen en problemen gesteld. Deze uitzonderlijke situatie vraagt ​​veel van onze psyche. Om deze reden is er de afgelopen maanden meer vraag naar met name psychotherapeutische producten dan ooit. Volgens een onderzoek van de Duitse Vereniging van Psychotherapeuten (DPtV) is de vraag naar psychotherapie tijdens de pandemie toegenomen met gemiddeld 40% gestegen. Een derde van alle patiënten wacht meer dan een half jaar op een behandelplaats. Om getroffen patiënten te helpen, ondanks de pandemie en de bestaande contactbeperkingen, bieden steeds meer psychotherapeuten hun sessies digitaal aan.

Online therapie: deze aanbiedingen zijn beschikbaar

Als u wacht op een behandellocatie of dringende hulp nodig heeft, zijn er verschillende mogelijkheden. Aanbiedingen voor online therapie, die op korte termijn helpen en die we u graag nader willen voorstellen. Let op: Online programma’s zijn in de eerste plaats effectief, maar kunnen op lange termijn psychotherapie niet vervangen.

MindDoc

Bij MindDoc kun je terecht voor verschillende psychische problemen zoals depressie, eetstoornissen, angsten of dwanghandelingen. In wekelijkse gesprekken werk je samen met een psychotherapeut aan je doelen. Naast je online therapie kun je de MindDoc app gebruiken om meer te weten te komen over je mentale gezondheid en om oefeningen en lessen te volgen. Veel zorgverzekeraars vergoeden de kosten van online psychotherapie. Een gedetailleerde lijst is te vinden op de website. Bij de meeste particuliere zorgverzekeraars kunt u therapierekeningen online indienen voor vergoeding.
Twijfel je of therapie nodig is? Bij een eerste consult en met behulp van een zelftest weet je vooraf of je therapie nodig hebt.

zelfapy

Wist je dat? In Duitsland lijdt een op de vijf op enig moment in zijn leven aan een depressie. Selfapy is een online depressiecursus die kan worden voorgeschreven door een arts of psycholoog. In interactieve oefeningen leren de getroffenen om negatieve manieren van denken te negeren en hun humeur te verbeteren. Ze leren ook meer over de oorzaken van hun depressie. Een psycholoog bewaakt het succes binnen de cursus. Als je vragen hebt, kun je contact opnemen met hem* via de livechat. U kunt vooraf een gratis informatiesessie inplannen.

WeMynd

De psycholoog dr. In zijn acht weken durende WeMynd online programma biedt Leon Windscheid verschillende masterclasses aan over verschillende uitdagingen van het dagelijks leven. Dit omvat het omgaan met angsten of het verkrijgen van meer kalmte. Een gedetailleerde lijst van aankomende masterclasses is te vinden op de website. Het enige nadeel: aangezien de plaatsen beperkt en gewild zijn, moet je je vooraf inschrijven. De kosten van de acht weken durende masterclass bedragen net geen 300 euro. Deze worden niet vergoed door zorgverzekeraars.

7 stappen

Als je kortdurende psychologische ondersteuning nodig hebt voor problemen zoals stress, angst of depressie, is het online programma My7steps, dat beschikbaar is in tien talen, aan te raden. In drie tot vijf sessies kun je met een online psycholoog praten over je zorgen. Helaas worden de kosten niet vergoed door de zorgverzekeraars. Een enkel consult kost € 95, drie sessies € 265 en het driemaandelijkse alles-in-één pakket kost € 495. U kunt vooraf een gratis informatiesessie inplannen.