Deze late effecten dreigen met de griep

In tegenstelling tot een gewone verkoudheid is de griep meestal veel heviger en plotselinger. Binnen een paar uur kunnen zich hoge koorts, droge hoest, ernstige keelpijn, hoofdpijn en lichaamspijnen manifesteren, evenals een uitgesproken gevoel van ziekte door dagenlang bedlegerig te zijn geweest. Bovendien wordt griep uitsluitend veroorzaakt door: griepvirus geactiveerd en duurt meestal vijf tot zeven dagen. Ernstige symptomen en gevolgen kunnen echter ook na de eigenlijke ziekteperiode aanhouden.
Belangrijk: Een eventuele griep moet je altijd serieus nemen. Uiterlijk bij een lichaamstemperatuur van 39°C, Neem contact op met de huisartsaangezien een verdere temperatuurstijging uiterst gevaarlijk is – vanaf 41°C bestaat zelfs levensgevaar.

Griep: deze langetermijngevolgen zijn aanstaande

Na het overleven van de griepinfectie kan het lichaam nog dagen of weken aanzienlijk verzwakt zijn. Tijdens deze periode is er ook het grootste risico op gevolgen op de lange termijn, aangezien patiënten zich weer redelijk fit voelen en hun lichaam opnieuw blootstellen aan dagelijkse stress en fysieke inspanning. Een late griep kan leiden tot ernstige ziekte:

  1. hartspierontsteking
    In sportverenigingen waarschuwen coaches regelmatig voor sporten bij verkoudheid of zelfs griep. En de waarschuwing is absoluut terecht: als je griep krijgt en toch fysiek beweegt, loop je het risico je hart te beschadigen. Naast hartritmestoornissen of hartfalen met verminderde pompcapaciteit, kan zogenaamde myocarditis of ontsteking van het myocard optreden als de infectie zich naar het hart verspreidt. daarom van toepassing streng sportverbod met bestaande symptomen en ook in de dagen na het overleven van de griep.
  2. hersenschade
    Iedereen die een ernstige infectie heeft gehad, weet dat in de acute fase van de griep de mentale capaciteit beperkt is en de persoon duizelig wordt. Onderzoekers van de Technische Universiteit van Braunschweig hebben met muizen aangetoond dat het overleven van de griep ook op de lange termijn sporen in de hersenen kan achterlaten. 30 dagen na het overleven van de infectie de knaagdieren leden aan aanzienlijke beperkingen in leer- en geheugentaken, evenals structurele veranderingen in de neuronen van de hersenen. De resultaten van dierproeven kunnen natuurlijk niet van één op één op mensen worden overgedragen, maar ze stemmen tot nadenken. TU-onderzoeker dr. Kristin Michaelsen-Preusse zegt: “Geëxtrapoleerd naar de levensverwachting van een persoon zou het herstelproces enkele jaren duren”.
  3. longontsteking en hartaanvallen
    Volgens het Federaal Centrum voor Gezondheidsvoorlichting (BzgA): “Ouderen lopen een verhoogd risico op complicaties en secundaire ziekten zoals longontsteking of hartaanvallen, die zelfs dodelijk kunnen zijn. De meeste griepdoden treffen deze leeftijdsgroep.” Vooral ouderen, maar ook mensen met eerdere ziekten die aan diabetes of chronische longziekten lijden, lopen een verhoogd risico op ernstige griepgevallen. De potentieel dodelijke gevolgen vormen daarom een ​​reëel gevaar voor deze risicogroepen en moeten ook door gezondere jongeren serieus worden genomen.

Wetenschappers waarschuwen voor ergste griepgolf in winter 2021