Deze 5 dingen gebeuren als je elke dag een banaan eet

Bananen werden pas in de 19e eeuw in Europa geïmporteerd, maar ze werden al snel een van de meest populaire vruchten. In dit land is de banaan de tweede meest populaire vrucht na de appel – en terecht. Geel fruit smaakt immers niet alleen lekker, maar is ook een voldoende bron van voedingsstoffen en energie.

Hoe gezond zijn bananen?

Als topping voor pap, gezond tussendoortje of op bananenbrood. We houden van bananen, die op een heerlijk veelzijdige manier kunnen worden bereid. Geel fruit heeft relatief meer calorieën of fructose dan ander fruit, daarom wordt het vaak een ongezond vet voedsel genoemd – helemaal verkeerd. omdat de banaan is laag in vet, een gezonde leverancier van energie en rijk aan gezonde voedingsstoffen. De hoge waarde van kalium en magnesium is bijzonder opmerkelijk. Maar kijk eens naar de gezonde voedingswaarden van scherp fruit voor jou.

Voedingswaarden bananen per 100 gram

calorieën 95 calorieën
eiwit 1,2 gram
Dik 0,2 gram
koolhydraten 20 gram
vezel 2g
vitamine E 0,3 mg
vitamine C 11 mg
foliumzuur 14mcg
natrium 1 mg
potassium 367 mg
calcium 7 mg
magnesium 30 mg
ijzer 0,4 mg

Deze 5 dingen gebeuren als je elke dag een banaan eet

We leggen je precies uit hoe de dagelijkse bananenconsumptie je lichaam beïnvloedt:

1. De banaan geeft je snel nieuwe energie

Als je trek hebt, is het beter om een ​​banaan te nemen in plaats van chocolade. De combinatie van natuurlijke fruitsuiker en ruwvoer vermindert je eetlust en geeft je snel nieuwe energie. Overigens is de glycemische index (GI) van banaan matig rond de 52. Voor classificatie: De GI meet de bloedsuiker-effectiviteit van koolhydraten. Dit betekent dat je bloedsuikerspiegel na consumptie niet snel weer daalt, maar stabiel blijft. Voedingsmiddelen worden beoordeeld van 0 tot 100. Onrijpe bananen hebben een GI van 30, terwijl rijpe bananen een GI van 60 hebben. Mensen met diabetes wordt echter geadviseerd geen overrijpe bananen te eten. Als er toch een banaan wordt geconsumeerd, moeten diabetici letten op hun bloedsuikerspiegel.

>> Deze doos bananen (ca. 9 euro) is heel praktisch om je banaan te beschermen tegen blauwe plekken onderweg.

2. Bananen beschermen je darmgezondheid

Zoals hierboven vermeld, bevatten bananen vezels zoals pectine, dat opzwelt in de darmen en de spijsvertering vertraagt. Terwijl de waarde van geel fruit beheersbaar is (3 gram per 100 gram), bevatten bananen resistent zetmeel. Het is onverteerbaar en passeert de dunne darm zonder het te kunnen gebruiken. Het wordt alleen afgebroken in de dikke darm. Zo bekeken werkt resistent zetmeel als voedingsvezel. Resistent zetmeel brengt de darmflora in evenwicht en heeft daar een positieve invloed op. Bananen zijn ook een beproefd huismiddeltje tegen diarree, omdat pectines overtollig water in het lichaam binden. Pureer of pureer vooraf met een vork.

3. Bananen verminderen het risico op hartaandoeningen

Groenten en fruit leveren waardevolle antioxidanten, waaronder bananen. Secundaire plantaardige stoffen beschermen onze cellen tegen vrije radicalen en kunnen daardoor verschillende ziekten effectief voorkomen. De antioxidanten in bananen zijn dopamine en catechines. Dopamine wordt ook beschouwd als de “boodschapper van geluk” en komt voor als een neurotransmitter in de hersenen. Het bevordert onze innerlijke drive en, wanneer het in de hersenen wordt vrijgegeven, heeft het een belonend effect. Catechines worden beschouwd als anti-verouderingsmiddelen omdat ze vroegtijdige huidveroudering door UV-straling voorkomen, het cholesterolgehalte verlagen en beschermen tegen verharding van de slagaders. Als gevolg hiervan kan het risico op een beroerte en een hartaanval aanzienlijk worden verminderd.

4. Banaan versterkt je botten

Calcium, magnesium, vitamine D en magnesium zijn de belangrijkste voedingsstoffen die we nodig hebben voor de botstofwisseling. Dat laatste vonden we in bananen (27 mg per 100 gram). Een banaan alleen al dekt een zesde van onze dagelijkse magnesiumbehoefte. Andere plantaardige bronnen van magnesium zijn pompoenpitten, cacao, noten en peulvruchten. Naast een gezonde voeding speelt regelmatige lichaamsbeweging ook een belangrijke rol bij het voorkomen van de pathologische afbraak van botsubstantie.

5. De banaan laat het haar mooi achter

De vele mineralen in bananen, zoals zink en kalium, evenals B-vitamines, zijn goed voor het haar en versterken het van binnenuit. Als zelfgemaakte masker hydrateert banaan de manen, geeft het een stralende glans en versterkt het de haarstructuur. Pureer gewoon een banaan, meng het met een eetlepel olijfolie tot een romige pasta en breng het aan op je haar. Laat het ongeveer een uur inwerken en was daarna je haar goed.

Groen of geel fruit – wanneer is de banaan het gezondst?

De kleur van de banaan verandert afhankelijk van hoe rijp hij is. Onrijpe vruchten zijn groen, rijpe bananen zijn felgeel. Afhankelijk van de mate van rijpheid verandert het voedingsgehalte van de banaan. Groene bananen zijn rijk aan vezels en kalium. Lichtgele vruchten zijn rijk aan magnesium en hebben het hoogste eiwitgehalte. Rijpe vruchten met bruine schil zijn een snelle energiebron en zijn beter verteerbaar.

Waarom is de banaan gebogen?

Wist je dat? De bloemen van de bananenboom, waaruit de vrucht zich ontwikkelt, groeien uit een vaste plant. De infructescentie die uit de vaste plant groeit, wordt een plukje genoemd – het kan een gewicht bereiken van 35 tot 50 kilogram en is daarom zo zwaar dat het plukje naar de grond neigt. Vruchten daarentegen groeien naar de zon toe, waardoor ze een kromme vorm aannemen.

Ook interessant: dit gebeurt er als je elke dag een granaatappel eet >>

Heerlijke en gezonde bananenrecepten