De gevaarlijkste diëten ter wereld

Gezond afvallen: zo werkt het niet!

Mensen die willen afvallen en snel willen afvallen, grijpen vaak naar volledig ongepaste middelen. Crashdiëten en extreme hongerdiëten leiden tot succes op de korte termijn op de weegschaal, maar soms richten ze ernstige schade aan. Afgezien van de gezondheidsrisico’s en gevaarlijke bijwerkingen van onverantwoorde crashdiëten, zijn deze extreme diëten nooit houdbaar. Iedereen die moeizaam de kilo’s van zijn lichaam heeft verloren, verdubbelt vaak een paar maanden later, het jojo-effect doet zijn groeten. Als je op een duurzame en gezonde manier wilt afvallen, moet je wegblijven van afslankpillen, preparaten of laxeermiddelen en je richten op een evenwichtige voeding met voldoende beweging, sport en een bewuste levensstijl. Hoewel afvallen langer duurt, is het natuurlijk en over het algemeen veel effectiever en langduriger dan gevaarlijke crashdiëten. We presenteren hier de slechtste diëten voor je.

lintworm dieet

In termen van creativiteit, schaamteloosheid en verwaarlozing is het lintworm-“dieet” absoluut de koningin van de gevaarlijkste trends op het gebied van gewichtsverlies. Hier wordt verwacht dat orale inname of het planten van lintwormlarven voedsel en calorieën in het maagdarmkanaal “eten”, wat zou moeten leiden tot gewichtsverlies. Dit is echter niet gebaseerd op enige wetenschappelijke basis en kan zelfs ernstige gevolgen, zoals ontsteking in de hersenen en spieren Hebben. Blijf er absoluut vanaf – ongeacht hoeveel kilo’s gewichtsverlies het belooft zonder een verandering van levensstijl!

Thonon-dieet

Deze trend van Thonon, die populair is in Hollywood, is vergelijkbaar met de meeste andere crashdiëten: bij een extreem calorietekort zouden de kilo’s binnen een paar weken dalen. Het Thonon-dieet verbruikt maximaal 800 calorieën per dag en verbruikt, net als het ketogene dieet, vooral vet en eiwit. Helaas leidt dit dieet ook al snel tot een tekort aan vitamines, mineralen en secundaire plantaardige stoffen. Ook leidt een rigoureuze caloriereductie tot een vermindering van de spiermassa – dit maakt je niet alleen ongeschikt, het verlaagt ook je dagelijkse basaalmetabolisme, wat betekent dat het jojo-effect onvermijdelijk is. Voedingstekorten en spierverlies hebben ernstige en soms blijvende gevolgen, waardoor het Thonon-dieet een van de gevaarlijkste methoden is.

koolsoep dieet

De klassieker onder de crashdiëten – wie kent ze niet? Het koolsoepdieet was – en is in sommige gevallen nog steeds – een zekere populariteit onder degenen die op korte tijd willen afvallen. Helaas is het erg eenzijdig en kan het al na enkele weken leiden tot een gebrek aan voedingsstoffen en energie, wat spierafbraak en infecties bevordert. Bovendien wordt het “klantensucces” van dit dieet vaak teniet gedaan door het daaropvolgende jojo-effect, omdat de persoon niets aan zijn hoofddieet verandert. Uiteindelijk is elk dieet dat zich richt op slechts één of enkele voedingsmiddelen gedoemd te mislukken. Hier zijn tekorten aan voedingsstoffen en energie onvermijdelijk – om nog maar te zwijgen van mentale stress.

vlees dieet

Aanhangers van het “carnivoordieet” zweren dat ze alleen of bijna alleen dierlijk vlees nodig hebben om zich beter te voelen en alle voedingsstoffen te krijgen die ze nodig hebben. Er wordt zelfs gezegd dat er geïsoleerde gevallen zijn waarbij symptomen van chronische ziekten ermee zijn genezen. Alle grootschalige onderzoeken laten echter een ander beeld zien: vooral overconsumptie van vlees en worst wordt geassocieerd met meer levensstijl ziekte risico en een korter leven. Want naast het hoge zout- en vetgehalte van worstproducten is vers vlees in grote hoeveelheden ook twijfelachtig: het bevat zogenaamde purinesdie de gewrichten kunnen beschadigen en jicht kunnen veroorzaken of verergeren. Rundvlees en koemelk bevatten ook pro-inflammatoire factoren waarvan wordt vermoed dat ze kanker bevorderen. Daarnaast bevat vlees geen vezels, wat gunstig is voor de darmgezondheid en het behoud van een normaal gewicht. Om nog maar te zwijgen over het gebrek aan secundaire plantaardige stoffen.

Bloedgroep Dieet

Deze curieuze vorm van voeding heeft voor elke bloedgroep een eigen menu. Op het bloedgroepdieet moeten mensen met bloedgroep 0 bijvoorbeeld elke dag vlees eten, maar granen vermijden. Degenen met bloedgroep B daarentegen moeten groenten vermijden en voornamelijk zuivel, fruit en groenten eten. Er zijn echter geen bewijzen of wetenschappelijke gegevens voor deze classificatie. Een vrij creatief en ongevaarlijk dieetidee, maar het slaat nergens op.

nul dieet

Soms is het goed voor het menselijk lichaam om een ​​paar uur of dagen zonder vast voedsel te zitten. Intermitterend vasten in de 16:8 (uren) of 5:2 (dagen) stijl is zelfs gezondheidsbevorderend omdat het celreinigingsprocessen stimuleert. Bovendien kan ons lichaam herstellen van de constante pieken in de bloedsuikerspiegel en insuline die optreden bij constant eten en tussendoortjes. Als u echter op de lange termijn totaal vasten – ook wel zero dieet genoemd – altijd medisch begeleid en is alleen geschikt voor morbide obesitas die om gezondheidsredenen snel moeten afvallen. Omdat hier ook snel spiermassa wordt afgebroken, wat in extreme gevallen ook de hartspier kan aantasten, is voorzichtigheid geboden. Voor gezond gewichtsverlies, blijf bij zachter intermitterend vasten.

Boek tips om af te vallen

In onze boekaanbevelingen leest u hoe u uw voedingspatroon, naast eventuele voedingstrends, fundamenteel kunt veranderen om uw gewenste gewicht op de lange termijn te behouden. Onder hen vindt u “The Nutritional Compass” van Bas Kast en “How Not to Diet” van arts en bestsellerauteur Dr. Michaël Gregor. Aanbevolen voor iedereen die gezond en fit oud wil worden.