De beste huismiddeltjes voor griep

Griep of verkoudheid? Een groot verschil

In het dagelijks leven halen we termen als verkoudheid, griep of griepinfectie graag door elkaar. Er zijn grote verschillen in besmetting en symptomen. Een typische verkoudheid kan worden veroorzaakt door verschillende soorten virussen, waaronder rhinovirussen en adenovirussen. Het beloop is meestal langzaam en de ernst van de symptomen neemt geleidelijk toe. De medische term voor dergelijke verkoudheden is: Influenza-infectie – gemakkelijk te verwarren met griep de griep. De griep wordt echter specifiek veroorzaakt door griepvirussen en is meestal veel ernstiger dan een griepachtige infectie. Griep herken je aan de volgende symptomen.

Griep: symptomen en verloop van de ziekte

Het plotseling optreden van ernstige symptomen is kenmerkend voor de griep veroorzaakt door het influenzavirus. In tegenstelling tot verkoudheid is het begin van de ziekte niet verraderlijk en gaat het gepaard met milde symptomen, maar het kan zich binnen een paar uur verspreiden. ernstige koorts, droge hoest, ernstige keelpijn, hoofdpijn en pijn in het lichaam, evenals een uitgesproken gevoel van ziekte door dagenlang in bed te liggen manifest. Deze griepsymptomen duren meestal 5 tot 7 dagen, en zelfs nadat de ziekte voorbij is, kan het lichaam nog dagen of weken zwak zijn.

Belangrijk: Uiterlijk wanneer uw lichaamstemperatuur hoger is dan 39°C, dient u: Neem contact op met de huisartsaangezien een verdere temperatuurstijging uiterst gevaarlijk is – vanaf 41°C bestaat zelfs levensgevaar.

De beste huismiddeltjes voor griep

Als de ziekte ernstig verergert, dient u contact op te nemen met uw arts. U kunt bijvoorbeeld: antivirale medicijnen voorschrijven. Antibiotica zijn daarentegen niet effectief tegen virussen en helpen dus niet tegen griep. Hoewel huismiddeltjes het griepvirus zelf niet kunnen bestrijden, kunt u uw lichaam ondersteunen met de juiste maatregelen om zichzelf te genezen en symptomen te verlichten. De volgende huismiddeltjes zijn bijzonder effectief gebleken:

  • rust en slaap: Je lichaam en immuunsysteem hebben zoveel mogelijk rust en energie nodig om het virus effectief te bestrijden. Het is het beste om in bed te blijven of op de bank te liggen en minimaal een week zoveel mogelijk te rusten.
  • Lucht regelmatig: Ideaal is een aangenaam omgevingsklimaat met frisse lucht en een temperatuur van 20°C. Droge lucht van verwarming maakt het moeilijker voor je slijmvliezen, daarom moet je ofwel kommen met water boven de verwarming plaatsen of een luchtbevochtiger gebruiken.
  • Warme soep gemaakt met verse ingrediënten: Als je ziek bent, heeft je lichaam veel vocht en voedzaam voedsel zoals groenten nodig. Een gezonde groentesoep of kippensoep is dan ook aan te raden bij griep om je immuunsysteem te voorzien van de nodige vitamines en mineralen.
  • Hete thee: Naast de vloeistof voorzien theebladeren je lichaam van antioxidante fytochemicaliën die een ontstekingsremmend effect hebben.
  • stoom inademing: Stoominhalatie wordt met name aanbevolen als uw luchtwegen droog en geïrriteerd zijn. Kook het water, plaats het in een kom en houd je hoofd bedekt met een handdoek op veilige afstand van de kom.
  • kalf wrap: Koude kuitwikkels helpen op milde wijze hoge koorts te verminderen.

Hoewel huismiddeltjes het ziekteverloop comfortabeler kunnen maken, symptomen kunnen verlichten en het lichaam kunnen helpen genezen, kunnen ze de griep zelf niet genezen. De beste bescherming tegen griep is nog steeds de griepvaccinatie. Idealiter zou het in oktober of november moeten plaatsvinden en elk jaar worden bijgewerkt. Experts waarschuwen al voor een griepgolf volgende herfst en winter.

Test je kennis: verkoudheid, bronchitis of griep?