De beste huismiddeltjes voor behandeling

Wat is astma?

Astma is een chronische ontstekingsziekte van de luchtwegen die de luchtwegen en bronchiën kan vernauwen, wat hoesten en kortademigheid veroorzaakt. Astma is niet te genezen, maar is meestal goed te behandelen met medicijnen. De ziekte is onder te verdelen in: allergisch en intrinsiek (niet-allergisch) astma. Bij mensen met allergisch astma reageert het immuunsysteem overdreven op onschadelijke stoffen zoals pollen, huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren of schimmelsporen. Niet-allergisch astma komt het meest voor bij mensen tussen de 30 en 40 jaar.

Welke huismiddeltjes verlichten astmasymptomen?

Hoewel astma niet kan worden genezen, kan het gemakkelijk worden gecontroleerd met ontstekingsremmende en bronchodilaterende medicijnen. Zo kunnen de symptomen goed worden behandeld. Met een optimale behandeling kunt u zelfs volledige prestaties bereiken. Elke astmapatiënt zou een luchtwegverwijdersspray moeten hebben die snel werkt in geval van een ernstige astma-aanval.

Naast medicamenteuze behandeling biedt de volgende hulp: Tips en huismiddeltjes bij astma:

1. Duursporten

Astmatici moeten regelmatig sporten en zich vooral richten op weerstandstraining, zoals hardlopen of fietsen, wat de longfunctie en de gasuitwisseling verbetert en het hele cardiovasculaire systeem versterkt. U dient echter overmatige lichamelijke inspanning zoveel mogelijk te vermijden. Hoe ver u kunt trainen, kunt u het beste met uw arts bespreken.

2. Geneeskrachtige kruiden tegen astma

Er zijn verschillende geneeskrachtige kruiden die helpen bij luchtwegaandoeningen en dus tegen astma. Bereid als borstomslag of als thee, remmen de kruiden voornamelijk ontstekingen.

  • Tijm: Helpt de bronchiale spieren te ontspannen. De medicinale plant heeft ook een slijmoplossend effect.
  • klimop: Klimop heeft een kalmerend en krampstillend effect op inflammatoire en krampachtige aandoeningen van de luchtwegen.
  • ijslands mos: wordt vaak ingenomen bij verkoudheid. Astmatici profiteren ook van slijmoplossend en snelle verlichting.
  • Venkel: Het helpt niet alleen bij gastro-intestinale klachten, maar het verzacht ook de luchtwegen en bevordert de slijmproductie.
  • banaan: Het ontspant het hele lichaam, maakt de luchtwegen en bronchiën vrij en is slijmoplossend.

3. Vakanties aan zee of in de bergen

Lucht op grote hoogte of in kustgebieden is goed voor de longen omdat de lucht bijzonder schoon is. Vooral de zilte zeelucht werkt slijmoplossend en vergemakkelijkt het hoesten. Of het nu de Duitse kust van de Noordzee is of het milde klimaat van de Middellandse Zee – beide zijn heilzaam en brengen verlichting.

4. Regelmatige inademing

Is de zomervakantie nog ver weg? Dan kunt u het gat vullen door regelmatig te inhaleren. Regelmatige inademing hydrateert de slijmvliezen en maakt slijm los. Algemene inademing boven een pan met zout water heeft weinig zin – de bovenste luchtwegen zijn bevochtigd, maar de onderste niet. Met behulp van een elektronische inhalator bereiken de zoute dampen de longen. 0,9% isotone zoutoplossingen zijn ideaal. In het beste geval moeten astmapatiënten een paar minuten per dag inhaleren. Zorgverzekeraars dekken meestal de kosten van de aanschaf van een elektrische inhalator.

5. Gezonde darm

Een intacte darmflora is nauw verwant aan astma: aangezien het grootste deel van ons immuunsysteem zich in onze darmen bevindt, is het medeverantwoordelijk voor veel ziekten. Astmapatiënten hebben vaak een beschadigde darmflora (dysbacteriën), wat kan worden veroorzaakt door hyperaciditeit of het gebruik van antibiotica. Er ontstaat een bacteriële onbalans omdat ongezonde rottende bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen, wat kan leiden tot schade aan de darmwand. Het darmslijmvlies wordt meer doorlaatbaar en stoffen die het immuunsysteem herkent als vreemde lichamen en bestrijdt, kunnen in de bloedbaan terechtkomen. Het hele lichaam is daardoor overwerkt en kan leiden tot immuungevoeligheid, wat kan leiden tot astma.

Dus wat te doen? Eet dus zo gezond en vezelrijk mogelijk. Voor een intacte darmgezondheid wordt aanbevolen om regelmatig ontstekingsremmende voedingsmiddelen zoals kruiden, knoflook of gember te consumeren. Je moet ook veel fruit en groenten eten en voedingsmiddelen met probiotica zoals yoghurt, kefir of zuurkool. Vermijd verzadigd vet dat in fastfood zit, zoals hamburgers, friet of kant-en-klare pizza’s. Wees ook op uw hoede voor sulfieten in wijn, vruchtensappen en gedroogd fruit.

Sommige dierlijke en plantaardige producten die berucht zijn vanwege hun intolerantie, kunnen ook astmasymptomen verergeren. Deze omvatten koemelk, tarwe, pinda’s of zeevruchten.

6. Vitamine D

Vitamine D-tekort heeft ook een negatief effect op de longfunctie. Als astmapatiënten niet genoeg vitamine D hebben, kunnen de ontstekingsremmende processen die verantwoordelijk zijn voor het vrijgeven van ontstekingsremmende stoffen worden geblokkeerd. Vooral in de winter merken astmapatiënten een verergering van hun astma. Om een ​​vitamine D-tekort te voorkomen, moet u tijdens het koude seizoen zoveel mogelijk daglicht opnemen.

7. Voorkom stress

Interne spanning kan bestaande symptomen verergeren of zelfs astma-aanvallen veroorzaken. Probeer dus stress in het dagelijks leven te verminderen en vooral stress op het werk te vermijden. Mediteren of speciale ontspanningstechnieken leren kan je helpen om meer ontspannen te worden. Regelmatige lichaamsbeweging vermindert ook stress en zorgt voor innerlijke rust.