De 4 mooiste treinreizen in je eentje

Duurzaam reizen: de beste manier om het klimaat in evenwicht te brengen is met de trein

Helaas laten we tijdens het reizen nog steeds een zeer grote ecologische voetafdruk achter. Reizen per vliegtuig, cruiseschip of auto heeft een enorme impact op het milieu door de enorme CO₂-uitstoot. Binnenlandse vluchten produceren bijvoorbeeld 214 gram CO₂ per persoon en kilometer per hoofd van de bevolking. Wie met de auto op vakantie gaat, draagt ​​nog steeds 143 gram CO₂ per persoon en kilometer bij aan de emissiebalans. Het Federaal Milieuagentschap raadt daarom ook vliegreizen en cruisereizen af ​​en raadt aan om bestemmingen in de buurt te kiezen en deze ook met de trein te bereiken.

Bij het gebruik van langeafstandstreinen om te reizen is de milieubalans aanzienlijk beter. Hier accumuleert slechts 29 gram CO₂ per persoon en kilometer. In 2018 kon Deutsche Bahn al 100% van haar langeafstandsverkeer van groene stroom voorzien. Reizen met de trein is echter niet alleen de meest duurzame manier van reizen. Onder het motto “Reizen is het doel”, zijn enkele lokale spoorlijnen op zich al een echt reishoogtepunt.

De mooiste treinreizen in Duitsland: onze top 4

1. Koblenz naar Trier

Op de treinreis van Koblenz naar Trier glipt het sprookje van Rijnland-Palts langzaam door de ramen. Treinreizigers volgen onderweg de prachtige Moezel, ontdekken wijnheuvels en kastelen langs de sporen en gluren in slaperige wijndorpjes. Als gehypnotiseerd volgt de trein de langzame, rustige stroom van de Moezel naar Trier, de oudste stad van Duitsland. Trier werd 2000 jaar geleden al een stad genoemd door de oude Romeinen. De Romeinen lieten er indrukwekkende gebouwen na, zoals de Porta Nigra. De stadspoort markeert de ingang van de stad sinds 170 na Christus. De dromerige treinreis van Koblenz naar Trier duurt tussen de 90 minuten en 2 uur.

JIJtrouwens: Koblenz is ook een waar historisch juweeltje. De stad werd comfortabel aan de monding van de Moezel en de Rijn. Het hoogtepunt is de Deutsches Eck, een landtong met uitzicht op de monding van de Rijn en de Moezel en bewaakt door een ruiterstandbeeld van Wilhelm I. Aan de andere kant van de Rijn torent fort Ehrenbreitstein majestueus uit boven de stad. Je bereikt het fort via een spectaculaire rit met de kabelbaan.

Om meer te weten: Onze 4 tips voor je volgende duurzame vakantie >>

2. Naar Sylt via de Hindenburgdamm

Als kuuroord en resort voor de rijken en beroemdheden heeft Sylt al een bijna magische status. Het grootste van de Noord-Friese eilanden strekt zich 38 kilometer uit voor de Noordzeekust van Sleeswijk-Holstein en Denemarken. Het westelijke strand, bijna 40 kilometer lang, is een droom van poedersuiker voor zonaanbidders. Maar niet alleen Sylt maakt indruk met Frisia’s sobere schoonheid, ook de spoorlijn naar het eiland over de Hindenburgdamm is indrukwekkend. De sporen lopen 11 kilometer over de smalle verhoogde weg die Sylt met het vasteland verbindt. Deze biedt een uniek uitzicht op de Noordzee en het Nationaal Park Waddenzee.

ook spannend: Dit zijn de beste biologische hotels in Duitsland > >

3. Höllentalbahn door het Zwarte Woud

Wees gerust, de spoorlijn is niet zo angstaanjagend als de naam doet vermoeden. In feite is de route van Freiburg im Breisgau naar Donauschingen een van de spannendste en mooiste treinroutes in Duitsland. Er zijn bijna 100 kilometer door tunnels, bruggen en zelfs viaducten. Het Ravennaviaduct vervoert de trein naar een hoogte van 40 meter over de Ravennakloof. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over het diepgroene Zwarte Woud. Overigens biedt Freiburg, als startpunt van de Höllentalbahn, een prachtige gelegenheid voor een korte historische stadsrondleiding. De kleurrijke en charismatische vakwerkhuizen van het Zwarte Woud, het op een koekoeksklok lijkende stadhuis of het historische knalrode warenhuis zijn echte highlights en zeker de moeite waard om te bewonderen.

4. Stralsund naar Rügen

Rügen is het grootste Duitse eiland en een echt pareltje in de Oostzee. Als je een adembenemende eerste indruk van het eiland wilt krijgen, moet je zeker de trein nemen van de historische Hanzestad Stralsund naar Rügen. Naast de Rügenbrug lopen de treinsporen door de Rügendamm. Vanaf hier opent het uitzicht op de indrukwekkende scheepswerven van Stralsund, de oude bakstenen stad en ten slotte het groene Rügen. Als je goed kijkt op weg naar Sassnitz, kun je zelfs de beroemde krijtrotsen van het eiland zien in het Jasmund National Park, dat ooit de beroemdste schilder van Noord-Duitsland, Caspar David Friedrich, verleidde om romantische prenten te maken.

In de video: Rügen is zo mooi – dat is wat het Oostzee-eiland te bieden heeft