Dat is de fysieke schade

Wat is anorexia?

Anorexia nervosa (anorexia nervosa) is een eetstoornis waarbij getroffen mensen een zo laag mogelijk lichaamsgewicht willen bereiken of behouden. Het begin van anorexia begint meestal in de vroege adolescentie of puberteit. Getroffen kinderen of tieners zijn ontevreden over hun gewicht of figuur en willen daarom afvallen. Daarnaast zijn psychologische en sociale factoren betrokken bij de ontwikkeling van de ziekte.

Volgens het Federaal Centrum voor Gezondheidseducatie (BZgA), ongeveer 3 tot 5 procent van alle volwassenen heeft een eetstoornis – Dit omvat anorexia, maar ook andere ziekten zoals eetaanvallen.
Ongeveer een vijfde van de kinderen en adolescenten vertoont tekenen van eetstoornissen in de leeftijd van elf tot 17 jaar. Meisjes en vrouwen worden vaker getroffen dan jongens en mannen.

Lichamelijke schade door anorexia

Hoe langer anorexia aanhoudt, hoe ernstiger de lichamelijke en psychische gevolgen. Een langdurig tekort heeft een negatief effect op het hele organisme.

  • Metabolisme: Door het gebrek aan voedsel is er een gebrek aan energie, wat ervoor zorgt dat het lichaam overschakelt op “low flame”. Hierdoor daalt de lichaamstemperatuur, daalt de bloeddruk en gaat het hart langzamer kloppen. Veel getroffen anorexia bevriezen snel en hebben vaak koude handen en voeten.
  • Immuunsysteem: Door gebrek aan aanbod lijdt ook het immuunsysteem. Het lichaam is vatbaarder voor infecties en ziekten.
  • Brein: Ondervoeding veroorzaakt verlies van hersenweefsel, wat de prestaties beïnvloedt en hoofdpijn en concentratieproblemen veroorzaakt. Gelukkig neemt de hersenstof ook weer toe met toenemend gewicht.
  • Dikke darm: Mensen met een eetstoornis hebben meer kans op constipatie omdat een verminderde voedselinname de spijsvertering vertraagt ​​en vertraagt.
  • Huid en haar: Door het gebrek aan voedingsstoffen wordt de huid droger, de nagels brozer en het haar wordt dunner of kan zelfs uitvallen.
  • Botten, spieren en tanden: Het lichaam breekt spiermassa af als het minder energie krijgt. De botstofwisseling is verstoord door een gebrek aan calcium, fosfaat en vitamine D. Hierdoor worden botten kwetsbaarder (osteoporose). Getroffen mensen die lijden aan boulimia en braken hebben vaak enorme gebitsproblemen. Tandbederf of zelfs tandverlies kan een bedreiging vormen door het opstijgen van zure maaginhoud.
  • Verstoring van de zoutbalans: Extreme honger of braken verstoort de zoutbalans en mist vitale elektrolyten zoals kalium. Dit kan leiden tot hartritmestoornissen.

Anorexia: de psyche lijdt ook

Anorexia is meestal het gevolg van psychische problemen, die dus deel uitmaken van het klinische beeld. Mensen met een eetstoornis hebben daarom vaak last van depressies, dwanghandelingen, angsten of persoonlijkheidsstoornissen.
Om hulp te zoeken, kunnen getroffenen meer te weten komen over counseling- en therapieopties op de website van het Federal Center for Health Education.

Video: Anorexia – 5 feiten over de onbegrepen eetstoornis