Daarom moet je deze vis niet eten

Eetbare vis is een waardevol voedsel dat niet alleen lekker smaakt, maar vanwege zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen ook twee keer per week op het menu zou moeten staan. Niet alle vissen zijn echter gelijk gemaakt – sommige soorten zijn gezond, waaronder pangasius-filetvlees.

De leugen van Pangasius: daarom is de vissoort ongezond

Pangasiusfilet wordt vaak gevonden op Duitse diepvriesschappen omdat de vis goedkoop, vetarm en mild van smaak is. Alleen al in 2011 kochten mensen in Duitsland ongeveer 40.000 ton van de exotische pangasius. Het is een zoetwatervis die in warmere, tropische wateren leeft. Daar zit hij niet dik in laag vet afhankelijk, daarom bevat het bijna geen gezonde omega-3-vetzuren. Deze komen vooral voor in vetrijke koudwatervissen zoals zalm, haring en forel.

Gebruik deze soorten vis dus om aan uw behoeften aan jodium en omega-3-vetten te voldoen. Pangasius is hiervoor niet geschikt en bevat bovendien meestal Kwik, wat kan leiden tot zenuwbeschadiging. Bovendien komen eetbare vissen vaak uit twijfelachtige kweekomstandigheden.

Lees ook: Deze 5 dingen gebeuren als je elke dag vis eet >>

Voortplanting: waar komt Pangasius vandaan?

De goedkope pangasiusfilets die we in de supermarkt kunnen kopen komen meestal van viskwekerijen in Vietnam. Deze vorm van creatie, genaamd aquacultuur, Net als bij de bio-industrie: net als bij het fokken van runderen of varkens, zijn er veel dieren in een beperkte ruimte. Het water is vervuild door uitwerpselen van vissen, daarom antibiotica moet in voedsel worden gebruikt.

Vooral de Mekongdelta, een labyrint van rivieren in het zuiden van Vietnam, lijdt onder de kweek van eetbare vis.

Ongezonde vissen: deze verontreinigende stoffen zijn te vinden in pangasius

Naast antibiotica zijn er ook schadelijke verontreinigende stoffen te vinden in populaire zoetwatervissen. Wanneer visfilets worden verwerkt, worden deze meestal meegerekend fosfaat en citroenzuur, omdat deze het water van de vis binden, waardoor het zwaarder wordt. Na ontdooien blijft fosfaat in pangasius en wordt door ons opgenomen.

Mercurius: welke vis is bijzonder besmet?

In vergelijking met sommige andere vissen is pangasius besmet met slechts kleine tot middelgrote hoeveelheden kwik. Veruit de hoogste hoeveelheden kwik worden gevonden in roofvissen zoals tonijn, zwaardvis, kabeljauw, Witte vis en piek. Zogenaamd methylkwik is bijzonder giftig voor ons lichaam zenuwstelsel en hersenontwikkeling. Daarom adviseert de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) vooral zwangere vrouwen en kinderen om geen kwikhoudende vis te eten.

Welke vis lijkt op pangasius?

Schol of heilbot zijn geschikte alternatieven voor pangasiusfilet. In principe heb je een grote variatie van alle platvissen.

Mocht je toch pangasius – of vlees van andere vissoorten willen eten – let hier dan op bij het kopen ASC-zegel (Aquaculture Stewardship Council) – ‘s werelds toonaangevende keurmerk voor gekweekte vis. Daarnaast zijn er andere stempel met strikte voorschriften, bijvoorbeeld “Bioland” of “Naturland – wilde vis”. Raadpleeg de Greenpeace Visadviseur voor meer informatie.

Ontdek het hier: Deze vissoorten worden als bijzonder gezond beschouwd >>

Video: Het pad van Pangasius