Conjunctivitis: deze 4 huismiddeltjes helpen!

Wat is conjunctivitis?

Bij conjunctivitis raakt de dunne voering van het oog die langs de binnenkant van de oogleden loopt ontstoken. Beschermt het oog tegen ziekteverwekkers, draagt ​​bij aan de traanfilm en bevochtigt het oog.

Wanneer het bindvlies ontstoken is, zijn er verschillende mogelijke oorzaken. Het is een infectieuze conjunctivitis, dit is besmettelijk. Ziektekiemen worden bijvoorbeeld overgedragen via handen, gedeelde handdoeken of druppeltjes bij het spreken. niet-besmettelijke aan de andere kant is het allergische conjunctivitis veroorzaakt door bijvoorbeeld hooikoorts.

Ook externe invloeden zoals Irritatie door stof, droge lucht of chloorwater kan bindvliesontsteking veroorzaken.
Conjunctivitis kan zowel volwassenen als kinderen en baby’s treffen. Bij volwassenen zijn virussen vaak de trigger, bij kinderen zijn het meestal bacteriën. Zelden zijn parasieten of schimmels de trigger.

Symptomen en behandeling van conjunctivitis:

  • rode en gezwollen ogen
  • brandende, jeukende, waterige en soms plakkerige ogen
  • gevoel van vreemd lichaam in het oog
  • Ogen zijn gevoelig voor licht

Als u conjunctivitis vermoedt, moet u zeker een oogarts raadplegen. Het is mogelijk dat ernstige ziekten verantwoordelijk zijn voor de ontsteking, die het gezichtsvermogen op de lange termijn verzwakt. Uw oogarts zal uw ogen en oogleden grondig onderzoeken. Een conjunctivaal uitstrijkje kan helpen bij het identificeren van de ziekteverwekker. Oogdruppels of oogzalven die antibiotica bevatten, kunnen worden voorgeschreven voor bacteriële conjunctivitis. Conjunctivitis geneest meestal snel na een paar dagen.

huismiddeltjes voor conjunctivitis

Natuurlijke huismiddeltjes kunnen verlichting bieden bij conjunctivitis. Bespreek het gebruik van een huismiddeltje eerst met een arts.

1. Quark-pads
Een cold quark pad heeft een verkoelende en ontstekingsremmende werking. Maar wees voorzichtig en zorg ervoor dat de quark niet rechtstreeks in je ogen komt. Neem een ​​schone, vochtige katoenen doek en smeer er een vingerdikke laag kwark over. Wikkel de uiteinden van de doek in een bundel en plaats de kwarkzijde over het gesloten oog.

Een veel voorkomende tip is om te douchen met kamillethee. Oogartsen raden het echter af, omdat het kan leiden tot allergische reacties die ook de ogen irriteren.

2. Helderheid
Ogentroost (Euphrasia) is een bekende medicinale plant die zijn naam eer aan doet en waarvan de positieve effecten zijn bewezen in studies. Ogentroost is ontstekingsremmend, wordt goed verdragen en kan worden gebruikt als drogisterij-oogdruppel of als kompres. Voeg hiervoor twee theelepels gloeiend kruid toe aan 250 milliliter kokend water. Laat de infusie een paar minuten trekken en afkoelen. Filter het vervolgens door een koffiefilter, dompel er een schone katoenen doek in, vouw het op en plaats het ongeveer tien minuten over je gesloten oog.

3. Steriele zoutoplossing
Als je ‘s ochtends wakker wordt met plakkerige ogen, maak je oog dan schoon met steriele zoutoplossing van de apotheek. Doop een wattenschijfje in de oplossing en veeg zachtjes over de oogleden.

4. Verfrissende plakjes komkommer
Komkommerschijfjes zijn niet alleen populair voor gezichtsmaskers, je kunt de groente ook gebruiken voor conjunctivitis. De schijven hebben een ontstekingsremmende werking en hebben een aangenaam verkoelend effect. De zwelling rond de ogen neemt af. Het is het beste om biologisch geteelde komkommers te gebruiken.