Cadeaus inpakken: mooie en duurzame ideeën

Cadeaus inpakken in de aanloop naar Kerstmis is leuk en zorgt voor een feestelijke sfeer. Het enige nadeel: er ontstaat verpakkingsafval – zowel bij het inpakken als bij het uitpakken. Veel cadeauverpakkingsmaterialen kunnen niet worden hergebruikt. Daarom ontstaat er in Duitsland met kerst zo’n 20% meer verpakkingsafval dan normaal.

Cadeaus duurzaam inpakken

Wil je cadeaus duurzaam inpakken, gebruik dan herbruikbare materialen of materialen die je al in huis hebt. Vermijd huishoudfolie, plastic coatings en glitter omdat ze niet recyclebaar zijn. In plaats daarvan zijn er tal van mooie en feestelijke alternatieven die je kunt gebruiken om je cadeaus in te pakken – zonder verpakkingsafval!

Gebruik gerecycled inpakpapier

Als je niet genoeg tijd hebt en inpakpapier moet kopen, gebruik dan gerecycled inpakpapier. Deze bestaat uit 100% gebruikt papier en kan zonder aarzeling worden gekocht. Gerecycled inpakpapier herken je aan het “Blauer Engel” zegel.

Aangekocht inpakpapier hergebruiken

U kunt gekocht inpakpapier bewaren en hergebruiken in plaats van het weg te gooien. Je moet alleen voorzichtig zijn bij het uitpakken en bewaren van het inpakpapier, zodat het niet beschadigd. U kunt het papier bijvoorbeeld vastzetten met een keukenrol of aan een waslijn houden.

Maak je eigen inpakpapier

Naast natuurlijk bruin papier zijn er natuurlijk ook veel alternatieven om je eigen inpakpapier te maken. We hebben verschillende mooie en duurzame ideeën over wat je kunt gebruiken voor het inpakken in plaats van inpakpapier dat je in de winkel koopt:

  • Gebruik de oude om in te pakken krantenpapier. Je kunt het papier ook schilderen, opplakken of markeren met een mooi lint. U kunt ook pagina’s uit oude boeken, bladmuziek, landkaarten, tijdschriften of stadsplattegronden gebruiken. Je kunt ook losse letters of afbeeldingen uitknippen en op natuurlijk bruin inpakpapier plakken – laat je creativiteit de vrije loop.
  • Een andere optie voor het inpakken is: blikjes. Geef je cadeau gewoon in een blik of oude koektrommel. Blikken kunnen na opening worden verfraaid en opnieuw worden gebruikt.
  • Ook textiel zijn geschikt voor het inpakken van geschenken. Dit kunnen bijvoorbeeld stoffen zijn die je nog in huis hebt en die je kunt gebruiken om in te wikkelen. Kleine tassen van gerecyclede stof zijn een andere optie. De ontvanger kan ze daarna blijven gebruiken.
  • Zelfgemaakte cadeaus zoals winterjam, likeur of bakmix zijn heerlijk en komen in een cadeauverpakking. kan altijd goed. Een ander voordeel is dat stenen potten hergebruikt kunnen worden.
  • Ook bak- en inpakpapier zijn geschikt als inpakpapier. Net als bij kranten en dergelijke, kun je ze schilderen of lijmen en verfraaien met cadeaulinten en labels.
  • Tot aan Toiletpapier en keukenrollen kan worden gebruikt voor verpakking. Bind de rol gewoon aan beide kanten vast met jute touw – je snoepcadeau is klaar.
  • Je kunt een cadeau ook in een ander cadeau verpakken om op verpakkingsmateriaal te besparen. Bijvoorbeeld een hoed op zak. Gebruik lint en labels om het feestelijker te maken.