Blokkeren met kerst? Drosten waarschuwt

In het hele land nemen de corona-aantallen toe. Het Robert Koch Institute (RKI) registreerde 50.196 positieve tests in 24 uur, een nieuw record sinds het begin van de pandemie. De zevendaagse incidentie stijgt tot 249,1. Federale staten reageren op de verslechterende situatie. Het 2G-model is sinds 8 november in Saksen van kracht. Dit betekent dat alleen degenen die zijn hersteld en degenen die zijn ingeënt, naar restaurants, pubs of nachtclubs kunnen gaan. Ook Berlijn verscherpt de regels van de kroon. Vanaf maandag is er ook 2G in de hoofdstad.

Drosten: Shutdown-maatregelen niet uit te sluiten

Viroloog Christian Drosten sprak op de NDR-podcast De corona-update van een “echte noodsituatie”. Nieuwe contactbeperkingen acht hij onvermijdelijk. “We moeten nu iets doen”, zei het hoofd virologie van de Berlin Charité. “Dus nu moeten we waarschijnlijk de infectieactiviteit opnieuw beheersen door middel van contactmaatregelen – niet waarschijnlijk, maar zeker.” Er wordt een “zeer inspannende” Corona-winter verwacht “met nieuwe, laten we zeggen: shutdown-maatregelen”.

Versla de coronapandemie met vaccins

Als het aantal vaccinaties niet blijft stijgen, zijn er nog eens 100.000 coronadoden te verwachten. Dit is een “conservatieve schatting”, waarschuwde Drosten. Volgens Drosten is het niet voldoende om de corona-aantallen voldoende terug te dringen met de 3G-regel. Iedereen die niet is ingeënt en naar een evenement gaat of met een negatieve test werkt, kan daar besmet raken omdat ook gevaccineerde mensen het virus kunnen overdragen. Om de pandemie op de lange termijn te verslaan, is het “ideale doel een populatie die drie keer volledig is gevaccineerd.”

Bronnen: waz.de, fr.de