Bijna iedereen maakt deze 3 fouten

Een verkoudheid gaat gepaard met onaangename symptomen. De neusslijmvliezen zwellen op en de neus raakt verstopt. Om weer vrij te kunnen ademen, gebruiken veel mensen decongestivum neussprays, die zonder recept verkrijgbaar zijn bij de apotheek. Neussprays werken snel en efficiënt, maar kunnen bij verkeerd gebruik ook gevaarlijk zijn. Daarom mag de neusspray alleen worden gebruikt om de symptomen van een acute infectie te verlichten.

Hoe werkt decongestivum neusspray?

Decongestivum-neusspray bevat sympathicomimetica die ervoor zorgen dat bloedvaten in het slijmvlies van de neus samentrekken. Door de vernauwing van bloedvaten zwellen de slijmvliezen op. De effecten duren echter slechts vier tot zes uur voordat de slijmvliezen weer opzwellen.

Neusspray: bijna iedereen maakt deze fouten

Er is niets mis met kortdurend gebruik van een neusspray bij een acute infectie. Zorg ervoor dat u de volgende fouten vermijdt:

  1. Gebruik neusspray te vaak en te lang: Decongestivum neusspray mag slechts enkele dagen, maximaal een week worden ingenomen. Langdurig gebruik zal het slijmvlies beschadigen. Bovendien kan de neusspray verslavend worden omdat het neusslijmvlies na verloop van tijd aan de spray went en meteen weer opzwelt zodra het effect is uitgewerkt. Dit gedrag na gebruik van de neusspray wordt het “rebound-effect” genoemd. Langdurig gebruik van neusspray kan leiden tot chronische verkoudheid. Psychische symptomen zoals angst voor verstikking kunnen ook optreden als de spray niet wordt ingenomen.
  2. Verkeerde spuit: Bij het spuiten kan veel mis gaan. De hygiënische omgang met de neusspray is bijzonder belangrijk. Na een verstuiving moet u het flesje volledig uit uw neus halen voordat u het verder kunt gebruiken. Als het meerdere verstuivingen in de neus blijft, kunnen ziektekiemen uit de neus in de fles komen. Dit bevordert hernieuwde infectie door ziekteverwekkers. Ook de juiste spuithoek is belangrijk. Richt het mondstuk in het neusgat weg van het neustussenschot om te voorkomen dat de neusspray daar blijft plakken en een onaangename smaak in de keel veroorzaakt.
  3. Gebrek aan hygiënemaatregelen: Een andere fout is slechte hygiëne bij het gebruik van neusspray, hoewel dit bijzonder belangrijk is. Als de spuitopening na gebruik niet wordt schoongemaakt, kunnen ziektekiemen binnendringen en herinfectie bevorderen. Reinig het sproeigaatje na gebruik met een schone doek of, indien mogelijk, met warm water. Ook mag slechts één persoon één neusspray per keer gebruiken om overdracht van ziektekiemen te voorkomen.