Omdat de vuilnisbakken op straat overvol waren, besloten veel burgers over te stappen op thermosflessen en bamboemokken. Deze laatste zijn ideaal voor op reis. Ze zijn lichtgewicht, robuust, overal te vullen en goed voor het milieu. Maar zoals de Stiftung Warentest nu heeft ontdekt, zijn kleurrijke bamboebekers geenszins een milieuvriendelijk alternatief omdat er zoveel zijn verontreinigende stoffen bevatten, onjuist gedeclareerd zijn en ook plasticd.w.z. plastic, in het materiaal.
Het zit echt in de kopjes
De bekers worden geadverteerd als een puur natuurlijk product, dat bestaat uit milieuvriendelijke materialen en zelfs volledig kan worden afgebroken. In feite is dat niet het geval: bamboe koffiemokken bestaan uit fijn poeder gemaakt van gemalen bamboe, een lijm en melaminehars. Deze hars is een kunststof die is samengesteld uit formaldehyde en melamine. Onder de juiste productieomstandigheden en bepaald gebruiksgedrag is melamine niet schadelijk en wordt het zelfs gebruikt voor kinderservies. Tot een temperatuur van 70°C geeft de stof geen significante hoeveelheden verontreinigende stoffen af.
Mogelijk schadelijk voor de gezondheid
Zo heeft Stiftung Warentest de bekers onderzocht
Om te testen hoeveel vervuilende stoffen de bamboebekers vrijgaven, werden de bekers gevuld met 3% azijnzuur en gedurende twee uur warm gehouden op 70°C. De azijn moet een licht zure vloeistof zoals koffie nabootsen. De bekers werden in totaal zeven keer bijgevuld. In de derde en zevende vulling werd het gehalte aan melamine en formaldehyde in de vloeistof gemeten.
Het resultaat
Stiftung Warentest vond een zeer hoog melaminegehalte in vier van de twaalf kopjes na de derde vulling en in drie andere kopjes na de zevende. Formaldehyde was ook opgenomen in de grote hoeveelheden gevonden. Bij elk extra gebruik van de kopjes hoopte zich meer formaldehyde op in de drank.
Milieubelastende bekers?
Omdat bamboebekers plastic bevatten, zijn ze allesbehalve biologisch afbreekbaar. Stiftung Warentest bekritiseert de onvoldoende aangifte van de bekers, het recyclingsymbool (de driehoek met drie pijlen) heeft immers geen plaats op de bekers. Bekercomponenten kunnen bij recycling niet meer worden gescheiden. Energierecycling vloeit hieruit voort: verbranding, wat voor milieubewuste kopers geen zin heeft.
Welke kopjes kan ik nog gebruiken?
Let bij bamboe mokken op de structuur van het materiaal. In tegenstelling tot bamboe bekers met kunststof zie je dit terug bij pure bamboe producten. Als alternatief kunt u ook een thermoskan gebruiken. Metaal gaat vele jaren mee!