Afslanktrend 2022: zo werkt het genetische dieet

Hoe werkt het gepersonaliseerde genetische dieet?

Het idee klinkt verleidelijk: een voedingsplan op maat op basis van DNA-analyse. Afvallen en gezond leven met behulp van informatie uit je eigen genoom. Aanbieders van dergelijke genetische diëten en nutrigenetische analyses verkopen testkits aan geïnteresseerden, waarmee ze een speekselmonster kunnen verzamelen. Het speekselmonster wordt vervolgens naar de leverancier van genetische tests gestuurd, die het monster in een laboratorium laat testen. In de meeste gevallen worden de genen daadwerkelijk gesequenced. Na een paar dagen of weken ontvangen klanten de resultaten van de genetische analyse en ontdekken ze bijvoorbeeld wat hun genen zouden moeten onthullen over hun stofwisselingstype, welke sportactiviteiten succes beloven of welke hoeveelheid calorieën ideaal is. Enkel en alleen: De wetenschap is nog ver verwijderd van het benoemen van echte causale verbanden tussen bepaalde genen en voedselgebruik.. Hoewel de verbanden tussen genen en bepaalde voedingsgerelateerde ziekten bekend zijn, is dit nog steeds niet voldoende om gepersonaliseerde voedingsplannen te maken.

Om meer te weten: Dit is het perfecte koolhydraatarme maaltijdplan >>

Sommige aanbieders van DNA en metabole analyse door zelftest verdelen zogenaamde metatypes. Het idee: een korte genetische analyse maakt het mogelijk om conclusies te trekken over de respectievelijke metabolische typen. Afhankelijk van het type stofwisseling worden verschillende vormen van voeding aanbevolen om af te vallen of een gezond normaal gewicht te behouden. Veelvoorkomende metatypes bij dergelijke metabole beoordelingen zijn:

  • metatype alfa: kan eiwitten goed verwerken en moet koolhydraten vermijden
  • metatype bèta: kan eiwitrijk en vet voedsel goed verwerken, maar moet indien mogelijk koolhydraten vermijden
  • metatype gamma: Eiwitten en vetten moeten vermeden worden, maar koolhydraten kunnen goed worden verwerkt
  • metatype delta: Koolhydraten en vetten kunnen goed gemetaboliseerd worden, maar eiwitten niet.

Nutrigenetica: vertrouw niet blindelings op lifestyleproducten

De nutrigenetica-benadering is heel begrijpelijk. Onze genen dicteren de projecten van ons lichaam en hoe alle metabolische processen die ons organisme uitvoert werken. Hoe we reageren op voedsel, of we nu vatbaar zijn voor allergieën of vatbaar zijn voor het ontwikkelen van bepaalde ziekten, hangt af van individuele variaties in onze genen. Daarom is het natuurlijk om te onderzoeken in hoeverre onze genen invloed hebben op de manier waarop voedingsstoffen in ons lichaam worden verwerkt en omgezet.

En hoeveel mensen ook verlangen naar gepersonaliseerd voedingsadvies op basis van genetische analyse, er is nog steeds geen wetenschappelijke basis om geloofwaardige beweringen te doen over de interactie tussen genen en voeding. Veel vrij verkrijgbare testkits voor individuele genetische analyse zijn pure lifestyle-producten. Het is nog niet mogelijk om specifieke genetische conclusies te trekken over gepersonaliseerde voedingsadviezen.. Als u wilt afvallen of gezonder wilt leven met nutrigenetica, vertrouw dan nooit blindelings op genetische testresultaten. Gebruik de resultaten als leidraad om meer informatie te krijgen over een bepaald voedingsmiddel of dieet, maar blijf niet hangen in onwetenschappelijke genetische analyses. De beste manier om af te vallen en gezonder te leven is door een uitgebalanceerd dieet van verse groenten en fruit en voldoende lichaamsbeweging.

lees onmiddellijk: Deze voedingsmiddelen houden je lang vol >>