8 voordelen van ‘s ochtends sporten

Trainen in de ochtend kan een uitdaging zijn, vooral voor ochtendmoppers. Maar vooral ‘s ochtends heeft lichaamsbeweging veel positieve effecten op je lichaam en kan je zelfs meer energie geven dan ontbijten. We hebben acht goede redenen om ‘s ochtends te sporten.

1. Ochtendsport stimuleert de stofwisseling

Als je ‘s ochtends sport, versnelt je stofwisseling. Ook na het sporten werkt hij op volle toeren waardoor calorie├źn sneller en effectiever worden verbrand. Het kan ook hunkeren verminderen. Als je wilt afvallen, kan ochtendgymnastiek een geweldige manier zijn om sneller af te vallen.

2. Oefening in de ochtend bevordert de concentratie

Heb je een ontbijt nodig om in vorm te komen? Een training is een nog betere manier om wakker te worden en gefocust aan je werkdag te beginnen. Door sport komt onder andere het hormoon adrenaline vrij, wat onze concentratie op natuurlijke wijze kan verhogen. Oefening kan je meer energie geven dan koffie, vooral ‘s ochtends.

3. Als je ‘s ochtends sport, heb je de avond vrij

Wie kent het niet: je komt ‘s avonds thuis van je werk en kunt jezelf na een dag hard werken niet meer motiveren om te sporten. Als u uw sportunit omschakelt naar de ochtendtijd, heeft u dit probleem niet meer. Na het werk ben je vrij om van je avond te genieten.

4. Ochtendgymnastiek helpt bij afvallen

Vooral als je ‘s ochtends op een lege maag traint, moet je lichaam aanspreken op bestaande vetreserves. Dus als je je workout voor een langere periode naar de ochtenduren verschuift, kun je sneller afvallen. Na het sporten is een gezond en rijk ontbijt belangrijk om de energiereserves weer aan te vullen.

Tip: Als je niet de kracht hebt om op een lege maag te sporten, kun je een banaan eten in plaats van een goed ontbijt.

5. De ochtenden zijn minder druk in de sportschool en in het park

Of je nu wilt sporten in de sportschool of wilt gaan hardlopen, het park en de sportschool zijn in de vroege ochtenduren minder druk dan overdag of ‘s nachts. Zo kun je in alle rust trainen zonder gestoord te worden door andere mensen.

6. ‘S Ochtends sporten heeft een positief effect op je slaap

Volgens studies kun je ‘s nachts beter slapen als je’ s ochtends sport. Als je moeite hebt om in slaap te vallen, kun je ochtendoefeningen proberen om te zien of het helpt.

7. Oefening in de ochtend versterkt het immuunsysteem

Bij inspanning is de kans groter dat potentieel schadelijke cellen worden afgestoten, wat leidt tot een versterkt immuunsysteem. Dit is ook de reden waarom mensen die regelmatig sporten, minder snel verkouden worden of een andere infectie oplopen. Vooral in de donkere maanden is het aan te raden om je sportunit naar de ochtenduren en buiten te verplaatsen. Zonlicht stelt het lichaam in staat vitamine D aan te maken, wat belangrijk is voor ons immuunsysteem. Het is voor werknemers vaak moeilijk om in de herfst en winter op natuurlijke wijze in hun vitamine D-behoefte te voorzien.

8. Oefening in de ochtend helpt bij stress

Lichaamsbeweging maakt gelukkige hormonen vrij die zenuwcellen stimuleren. Mensen die regelmatig sporten voelen zich gelukkiger en evenwichtiger. Als je ‘s ochtends voor het werk sport, kun je je werkdag positiever beginnen. Hoe evenwichtiger je bent, hoe minder stressvolle situaties in je dagelijkse werk merkbaar zullen zijn.

Tips om ‘s ochtends beter te sporten:

  • Voorbereiding is alles: pak de avond van tevoren je sporttas in en trek je sportkleding aan. Het is het beste om het ontbijt meteen klaar te maken, zodat je het direct na het sporten kunt eten.
  • Met twee gaat het makkelijker: maak een afspraak om te gaan joggen of naar de sportschool.
  • Ga vroeg naar bed om fit te zijn voor de volgende ochtend.
  • Zet wat muziek op om de dag gemotiveerd te beginnen.