8 redenen om brandnetelthee te drinken

8 gezondheidsvoordelen van brandnetelthee

1. Ontstekingsremmend en pijnstillend

Gedroogde brandnetelbladeren bevatten veel flavonoïden. Dergelijke secundaire plantaardige stoffen zijn verantwoordelijk voor de kleuring in veel soorten groenten en fruit. Druiven, groene thee of aubergines bevatten veel flavonoïden. De flavonoïden in brandnetel hebben een antioxiderende werking en binden zuurstofverbindingen uit vrije radicalen. Dit voorkomt celbeschadiging en vermindert ontstekingen in het lichaam. Flavonoïden hebben ook een pijnstillende werking. Brandnetelthee is daarom populair als huismiddeltje voor pijnverlichting en ontstekingsremmende gewrichtspijn tijdens ernstige reumatische of arthritische opflakkeringen.

2. Helpt bij blaasontstekingen

De ingrediënten in brandnetel hebben een diuretisch effect. Als je last hebt van een blaasontsteking of van een urineweginfectie af wilt, kan brandnetelthee je helpen om op natuurlijke wijze beter te worden. Bacteriën en infecties kunnen worden uitgescheiden in de urine, en de verhoogde drang om te urineren zorgt ervoor dat er meer bacteriën worden uitgescheiden.

3. Werkt tegen maag- en menstruatieproblemen

De ontstekingsremmende en pijnstillende effecten van de ingrediënten kunnen ook effectief zijn bij buikpijn en maagkrampen. Een kopje verse brandnetelthee kan ook helpen bij menstruatiepijn. Drink echter niet te veel van de diureticum en dehydraterende thee.

4. Stimuleert de spijsvertering

Brandnetels en thee gemaakt van de gedroogde bladeren bevatten bitterstoffen. Deze stimuleren de spijsvertering in alle stations van het spijsverteringsstelsel. Als reactie op de bittere stoffen wordt er al meer speeksel in de mond aangemaakt. De maagsapproductie versnelt in de maag, terwijl een verhoogde galproductie in de darm zorgt voor een betere stofwisseling en een gezonde spijsvertering. Brandnetelthee kan daarom ook gunstige effecten hebben voor een symptoomvrije spijsvertering.

5. Werkt tegen cellulitis

Bijna alle vrouwen hebben cellulitis – sommige meer, sommige minder. De mate waarin we worden beïnvloed door het zogenaamde sinaasappelschileffect is grotendeels genetisch bepaald. Lichaamsbeweging en een gezond dieet zijn echter nuttige manieren om ongewenste deuken tegen te gaan of zelfs te voorkomen. Daarnaast kan brandnetelthee verlichting bieden: door de drainerende werking zorgt het ervoor dat opgeslagen water uit de lichaamscellen wordt afgevoerd. In combinatie met een gezond, caloriearm dieet kunnen we ons bindweefsel strakker maken.

In de video: Deze gezonde redenen spreken voor brandnetelthee