7 waarschuwingssignalen dat je lichaam koolhydraten nodig heeft

Als u alle of bijna alle koolhydraten weglaat als onderdeel van een dieet of dieetverandering, kan dit een aantal effecten hebben – zowel positieve als negatieve. Door koolhydraten te verminderen, verminder je je suikerinname drastisch, waardoor je snel aankomt. verlies gewicht in staat zijn. Aan de negatieve kant ontneem je je lichaam ook een belangrijke energiebron die moet worden vervangen. Als u voor de lange termijn volkoren granen, rijst en zetmeelrijke groenten vermijdt, kunt u: Gebrek aan energie en vezels te krijgen. De volgende waarschuwingssignalen zijn signalen van uw lichaam dat het hunkert naar koolhydraten.

7 waarschuwingssignalen dat je lichaam koolhydraten nodig heeft

1. Verlangens

De gemakkelijkste manier voor het lichaam om energie te verkrijgen is uit koolhydraten, omdat het proces van het afbreken van eiwitten en vetten in afzonderlijke voedingsstoffen veel langer duurt en meer energie vereist. Energie wordt opgeslagen in de lever en spieren in de vorm van glycogeen. Wanneer uw koolhydraatvoorraad echter opraakt, hunkert uw lichaam naar gemakkelijk beschikbare koolhydraten. Als gevolg hiervan kunt u hunkeren naar eten en hunkeren naar snoep ontstaat.

2. Hoofdpijn

De hersenen hebben dagelijks grote hoeveelheden energie nodig, die ze voornamelijk uit koolhydraten halen. Als deze ontbreken, kan dit snel leiden tot hoofdpijn. Ook verlaagt een koolhydraatarm dieet de bloedsuikerspiegel, omdat eiwitten en vetten in voedsel ervoor zorgen dat deze minder sterk stijgt. door de bas bloedglucosewaarden hoofdpijn kan ook voorkomen.

3. Slechte adem

Bij de extreme vorm van koolhydraatarme voeding kan het ketogeen dieet, waarbij koolhydraten (vrijwel) volledig worden vermeden, vaak leiden tot een scherpe slechte adem komen. De reden hiervoor zijn ketonlichamen, die het lichaam als energiebron dienen. het ketonlichaam aceton bouwt zich op in uitgeademde lucht en veroorzaakt een scherpe, zoete slechte adem.

4. Vermoeidheid en gebrek aan concentratie

Zonder glucose heeft het lichaam en vooral onze hersenen geen energie meer. Het maakt je moe, lusteloos en sneller uitgeput. Moeite met concentreren en bellen Mentale verwarring. Dit is het gevoel van mist dat het hoofd omhult, waardoor het moeilijk wordt om helder te denken.

5. Stemmingswisselingen

Koolhydraten maken je vol, want als je ze eet hormonen van geluk worden uitgedeeld. Als de koolhydraten nu worden verminderd, maakt het lichaam minder van deze hormonen aan, waardoor stemmingswisselingen kunnen optreden.

6. Constipatie

Als het lichaam het niet heeft, bijvoorbeeld door te weinig lijnzaad of havermout vezel, dit kan de darmactiviteit en de spijsvertering negatief beïnvloeden. Zorg dus dat je minimaal 30 gram vezels per dag binnenkrijgt. Bovendien verbeteren deze vezels en opzwellende stoffen het gevoel van verzadiging.

7. Prestatieverlies bij sport

Omdat koolhydraten de belangrijkste energiebron voor het lichaam zijn, werken ze ook als brandstof voor de spieren. Bij een koolhydraattekort nemen de prestaties bij het sporten af, waardoor in plaats van een sporthigh uitputting optreedt. In het slechtste geval kun je je zelfs een beetje ziek voelen na je training.

Tip: Eet complexe koolhydraten

Omdat complexe koolhydraten, zoals die in peulvruchten, volle granen en groenten zitten, buitengewoon gezond zijn en naast ruwvoer ook belangrijke mineralen bevatten, is het weglaten ervan noch noodzakelijk noch bijzonder gunstig voor de gezondheid. Aan de andere kant kun je koolhydraten met een korte keten weglaten in de vorm van suiker en snoep. Na een koolhydraatarm dieet moet u uw inname van koolhydraten langzaam en gestaag elke week met 5-10% verhogen, zodat uw lichaam en spijsverteringskanaal zich kunnen aanpassen.

Video: menopauzedieet – met vezels tegen depressie?