6 tips om je psyche te versterken

Wat is depressie?

Niemand is altijd gelukkig, dus het is normaal om moeilijke en minder gelukkige tijden door te maken, maar die tijden komen en gaan. Degenen die depressief zijn, zijn echter lange tijd ongelukkig en apathisch en voelen diepe droefheid. Voor de getroffenen lijkt deze toestand hopeloos en ze vinden geen manier om van dit dieptepunt los te komen.

Angst, verdriet, vermoeidheid, apathie of slaapstoornissen zijn typische tekenen van depressie, wat een ernstige ziekte is en moet worden behandeld. De oorzaken van een dergelijke depressie kunnen heel verschillend zijn. Overbelasting van het werk, scheiding van een partner of andere stressvolle levensgebeurtenissen kunnen de trigger zijn.

Volgens de Duitse depressiehulp jaarlijks worden ongeveer 5,3 miljoen Duitse volwassenen ziek met een depressieve stoornis. Ongeveer een op de vier vrouwen en een op de acht mannen krijgt op enig moment in hun leven te maken met een depressie. Vrouwen hebben twee tot drie keer meer kans op een depressie dan mannen. Het Journal of Health Monitoring 2019 van het Robert Koch Institute ontdekte in een onderzoek dat Duitsers iets hogere depressieve symptomen hebben dan het Europese gemiddelde.

Deze 6 tips kunnen depressie voorkomen

Daarom moet u voorzorgsmaatregelen nemen – zelfs als u zich goed voelt. Maar niet later dan wanneer je mentale veranderingen in jezelf opmerkt. De volgende tips kunnen u helpen ervoor te zorgen dat uw symptomen niet tot depressie leiden. De beste manier om depressie te voorkomen is door een gezonde levensstijl te leiden. Waaronder:

 1. regelmatige lichaamsbeweging
  Sport is een echt wondermiddel voor een depressieve stemming omdat endorfines vrijkomen. Deze hormonen roepen gevoelens van geluk op, die onze stemming verbeteren.
 2. Gezond eten
  Eet zoveel mogelijk variatie. Eet veel groenten en fruit. Een dieet rijk aan vitamines en voedingsstoffen versterkt het immuunsysteem, wat ons mentaal welzijn verbetert.
 3. Ontspanning
  In de stress van alledag vergeten we vaak om actief de tijd te nemen om tot rust te komen. Ontspanning zorgt voor een stabiel mentaal evenwicht. Gebruik je vrije tijd voor dingen waar je plezier aan beleeft: Yoga, een goed boek of een bad staan ​​garant voor momenten zonder stress.
 4. in contact te blijven
  Houd je sociale netwerk en wees in de buurt van mensen die je leuk vindt en geniet ervan om tijd door te brengen. Deel uw zorgen met vrienden en familie en praat met hen over uw problemen.
 5. genoeg slaap
  Gebrek aan slaap kan een langdurig negatief effect hebben op de psyche. Daarom wordt aanbevolen om ongeveer acht uur te slapen om de volgende ochtend fris en uitgerust te zijn.
 6. krijg hulp
  Aarzel niet om professioneel advies in te winnen bij een psycholoog. Preventiecursussen van veel verzekeringsmaatschappijen die online worden aangeboden, bieden ook eerste hulp.