5 veelvoorkomende oorzaken van misselijkheid na inspanning

Als je tijdens het sporten helemaal uitgeput was, komen misselijkheid en braken vaak voor. Er kunnen veel redenen zijn om dit de schuld te geven. Maar maak je geen zorgen – gelukkig zijn er ook enkele tips die kunnen helpen tegen vervelende misselijkheid na de training.

Ook interessant: Misselijkheid overwinnen – 9 maagtips >>

Misselijkheid na het sporten – 5 veelvoorkomende oorzaken

1. Hypoglykemie

Suiker is essentieel voor het lichaam. Doordat dit tijdens het sporten sneller dan normaal is opgebruikt, daalt de bloedsuikerspiegel en treden misselijkheid of tremoren op.

Tip: Om dit te voorkomen, moet de maaltijd die u vlak voor uw training eet veel koolhydraten bevatten. Tijdens het sporten helpt glucose of een suikerhoudende drank je bloedsuikerspiegel weer te verhogen.

2. Ongepast dieet

Het is een bekend feit dat je vlak voor je training niets moet eten. Maar het hangt ook af van WAT je eet. Vette, eiwitrijke maaltijden zijn zwaar op de maag en doen er twee keer zo lang over om het lichaam te verteren als lichtere voedingsmiddelen.. Het is dus geen wonder dat je ziek wordt als je eerder bijzonder veel vet hebt gegeten.

Tip: Je laatste pre-workoutmaaltijd moet meer dan twee uur geleden zijn en moet een goede mix van koolhydraten en eiwitten zijn.

3. Uitdroging

Als je niet genoeg drinkt tijdens het sporten, riskeer je uitdroging. Door hevig zweten verliest het lichaam immers veel meer vocht dan normaal. Dit gebrek aan vocht leidt vaak tot ongemak.

Tip: Zorg ervoor dat je gedurende de dag voldoende drinkt en vul je waterbalans aan na het sporten.

4. Hypertensie

Als de bloeddruk stijgt, kan dit misselijkheid veroorzaken tijdens en na het sporten. Vooral patiënten met hoge bloeddruk hebben ermee te kampen. Omdat ze door sport op den duur echt de bloeddruk moeten verlagen. Op korte termijn heeft training echter vaak het tegenovergestelde effect.

Tip: Bespreek misselijkheid na het sporten met uw arts en pas bij twijfel de training beter aan uw eigen lichamelijke conditie aan.

5. Overmatige inspanning

Last but not least kan het ook zijn dat je jezelf te hard hebt gepusht tijdens het sporten en dit is de trigger voor misselijkheid. Als u sneller en verder rent dan ooit tevoren, of als u plotseling meer gewicht optilt dan normaal, kan uw lichaam de nieuwe belasting mogelijk niet aan.

Tip: Luister meer naar je lichaam – het lichaam weet het beste wat goed voor je is en laat het alarm meestal snel afgaan als het even pauze nodig heeft.

Ook interessant: hoe te veel inspanning de vruchtbaarheid schaadt >>

Video: deze training is de beste vetmoordenaar