5 tips om te beginnen met een suikervrij dieet

Heb je besloten om in de toekomst geen suiker meer te gebruiken? Daar zijn goede redenen voor. Suiker wordt niet alleen als dikmakend beschouwd, het maakt ons ook ziek. Wie regelmatig en overvloedig suiker consumeert, loopt onder meer risico op tandbederf, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Maar het volledig uitsluiten van suiker is voor de meeste mensen een grote uitdaging. Omdat zoete en suikerhoudende voedingsmiddelen goed voor ons smaken, geven ze ons energie en maken ze het gelukshormoon dopamine vrij, wat ons in een goed humeur brengt. Dit is wat het zo moeilijk maakt om suiker volledig op te geven. Want het verlangen naar iets zoets heeft zeker sporen van afhankelijkheid, omdat het appelleert aan ons beloningssysteem. Ook nemen we vaak onopgemerkt suiker binnen. Suiker zit verborgen in bijna alle bewerkte voedingsmiddelen.

Suikervrij dieet: hoe te beginnen

Maar hoe slagen we erin om onze suikerconsumptie te verminderen en idealiter helemaal van suiker af te komen? De volgende tips maken het gemakkelijk om te beginnen met een suikervrij dieet:

1. Verbied suiker uit je keuken

Om volledig van ongezonde zoetheid af te komen, moet je al het lekkers zoals chocolade, frisdrank en zoete beleg uit je keukenkastjes halen – op deze manier kom je niet in de verleiding om de ongezonde lekkernijen te eten. Wees gedisciplineerd bij het winkelen in de supermarkt. Alleen gezonde, onbewerkte voedingsmiddelen mogen in je winkelwagentje terecht komen.

2. Eet vezels en eiwitten

Meestal snakken we naar suiker als we honger hebben. Om deze reden moet u zich bij uw maaltijden concentreren op vezel- en eiwitrijk voedsel. Hierdoor kan de bloedsuikerspiegel na het eten langzaam stijgen, wat zorgt voor een langduriger vol gevoel. Uitstekende bronnen van eiwitten zijn vis, vlees, zuivel, noten en peulvruchten. Voedingsvezels zijn voornamelijk te vinden in groenten en fruit en volkorenproducten.

Ook het lezen waard: eiwitten beter opnemen – dit moet je weten >>

3. Drink een glas water

Knort je maag, maar is de lunch nog ver weg? In plaats van toe te geven aan trek en snel te knabbelen aan een stuk chocolade of een handvol gummyberen, kun je de volgende tip proberen: Drink een glas water. Na een paar minuten zou de honger gestild moeten zijn. De reden: we verwarren honger vaak met dorst.

4. Controleer de ingrediënten

Of het nu gaat om saladedressings, muesli of kant-en-klaarmaaltijden – in de meeste bewerkte voedingsmiddelen zit suiker verborgen. Idealiter bereidt u elke dag uw eigen maaltijden en vertrouwt u voornamelijk op vers, onbewerkt voedsel. Maar hand op het hart – wie slaagt er altijd in om dat te doen in de stress van het dagelijks leven? Om suikervallen zoveel mogelijk te vermijden helpt één ding: controleer de ingrediënten van de producten en vergelijk ze met elkaar. Verhulde suiker eindigt meestal met “-ose”, bijvoorbeeld glucose, fructose, dextrose, maltose of lactose.

5. Noten als gezond tussendoortje

Als je zin hebt om te eten, eet dan een handvol walnoten. De gezonde snack bevat veel voedingsstoffen zoals kalium, magnesium en vitamines uit groep B en E. Bovendien zitten de kleine energiepakketjes boordevol gezonde vetzuren die je trek snel stillen. Daarnaast hebben vetten een positief effect op je cardiovasculaire systeem.

Ook interessant: dit gebeurt er met je lichaam als je suiker opgeeft >>