5 dingen die gebeuren als je touwtje springt

Voorbij zijn de dagen dat touwtjespringen alleen werd geassocieerd met stoere boksers en vechtsporters die hun voetenwerk licht oefenden en dansten in schaduwrijke sportscholen. Touwtjespringen is een trending oefening geworden en wordt in fitnessstudio’s ook als springtouw in cursussen aangeboden. Het grootste voordeel van modern touwspringen: de oefening spreekt voor zich en de trainingsvoortgang is extreem snel. Hier kun je ontdekken wat touwtjespringen zo bijzonder maakt.

De voordelen van touwtjespringen

1. Training voor het hele lichaam

Enkele minuten op dezelfde plek springen vereist niet alleen fysieke conditie en uithoudingsvermogen, maar vooral kracht. Bij touwtjespringen worden veel spieren geactiveerd, vooral de doelspieren in de benen en billen. Maar naast de kuitspieren en de hamstrings en hamstrings zijn er door het hele lichaam veel ondersteunende spieren die van sporten een echte full-body workout maken. De onderarmen en schouders werken vrijwel de hele tijd, waardoor het touw in beweging blijft. De armspieren regelen de snelheid waarmee het touw om je heen draait. Hierdoor kunt u de intensiteit van de oefening naar wens verhogen of verlagen. De rug- en rompspieren worden ook geactiveerd bij het touwtjespringen en zorgen voor de nodige stabiliteit bij het springen.

2. Afvallen dankzij hoog calorieverbruik

Springtouw is perfect om je spieren op te warmen en je voor te bereiden op zware trainingen. Dit vermindert ook het risico op blessures. Er is echter niets op tegen touwtjespringen als zelfstandig weerstandstrainingsprogramma. Touwtjespringen verhoogt je hartslag snel en activeert de spieren door je hele lichaam. Met touwtjespringen verbrand je ook een overeenkomstig aantal calorieën. Fitnessexperts zeggen dat 10 minuten touwtjespringen net zo effectief is als 30 minuten hardlopen. Dus als je wilt afvallen, kunnen zware springtouwoefeningen je helpen calorieën te verbranden. Als algemene vuistregel kun je ongeveer 150 calorieën per 10 minuten touwtjespringen berekenen.

Ook interessant: afvallen door touwtjespringen >>

3. Coördinatie- en concentratietraining

Als beginner zul je het moeilijk vinden om meerdere minuten per keer op het springtouw te springen. Hoewel de oefening gemakkelijk te begrijpen en vanzelfsprekend is, vergt het enige oefening om ze correct uit te voeren. Bij touwtjespringen zijn vooral een goede concentratie, snelle reflexen en hand-, oog- en voetcoördinatie van belang. Als je echter regelmatig traint, merk je al snel het succes van de training. Je zult merken dat je niet alleen meer uithoudingsvermogen hebt voor langere trainingssessies, maar ook dat je concentratievermogen, je reflexen en je algehele fysieke coördinatie toenemen. Dit kan zeer positieve gevolgen hebben voor andere sporten waarin je wilt slagen.

4. Touwtjespringen helpt de gezondheid van de gewrichten

Touwtjespringen is makkelijker voor je gewrichten dan hardlopen. Iedereen die last heeft van knieproblemen en eerder touwtjespringen heeft vermeden uit angst voor pijnlijke overbelasting van gemakkelijk geïrriteerde kniegewrichten, moet opnieuw nadenken. Licht springen legt minder druk op je knieën dan hardlopen. Als je rent, draag je al je gewicht op één been tegelijk. Bij elke stap voelt je knie een sterke duw door je hiel. Met het enkele springtouw daarentegen land je op beide voeten en neem je je gewicht op met de ballen van je voeten. Schokimpulsen worden verdeeld over beide benen, de knieën worden minder belast. Tegelijkertijd worden de spieren van de voeten en kuiten versterkt. Je kniestabiliteit verbetert.

5. Vetverbranding wordt verhoogd

Touwtjespringen is een geweldige manier om de vetverbranding te verhogen. Afhankelijk van uw vaardigheden kunt u de trainingsintensiteit individueel verhogen. De snelle en intense training naar HIIT-eenheden laat je echt zweten en je liefdesvuisten verbranden. Het is bekend dat intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT) zich richt op vetopslag. Je valt niet alleen af ​​door regelmatig te touwtjespringen, maar het kan je ook definitie en stevigheid geven.

Video: Touwtjespringen, trampoline-oefeningen en dergelijke zijn zeer effectief.