4 tips voor zero waste in de keuken

Zero waste: wat betekent het?

Het Federaal Centrum voor Voeding en Voedingshub, een netwerk van voedingsdeskundigen, ondervroeg meer dan 100 voedingsprofessionals en voedingsdeskundigen over de belangrijkste voedingstrends in 2022. De tien trends die ons dit jaar het meest zullen volgen, werden in januari gepresenteerd. Volgens experts zijn de top 5 voedingstrends voor 2022:

  1. Duurzame en klimaatvriendelijke voeding
  2. Veganistisch en plantaardig dieet
  3. Digitale voedingsadvisering
  4. Bewustwording over gezond eten
  5. Gepersonaliseerde voeding en biohacking

De trend naar duurzame en klimaatvriendelijke voeding wordt vooral gedreven door: Zero waste levensstijl belichaamd. Zero waste betekent: geen afval, geen verpakkingsafval, geen afval. Maatregelen als recycling, upcycling en apparaatreparatie dragen ook bij aan de Zero Waste Lifestyle. Het belangrijkste doel van individuele inspanningen zou moeten zijn om geen afval meer te veroorzaken in het dagelijks leven. In de praktijk is het moeilijk om volledig zero waste te bereiken met enkele gedragsveranderingen en bewuste beslissingen kunnen echter al dagelijks grote hoeveelheden afval worden vermeden. De oriëntatie op het zero waste-ideaal is dan ook een belangrijke stap op weg naar een duurzamer en klimaatvriendelijker leven.

Lees snel: Dit zijn de beste duurzame zonnebrillen >>

Wie bewuster consumeert en onnodig plastic afval vermijdt, levert al een belangrijke bijdrage. Zelfs kleine stappen op weg naar nul afval kunnen een grote impact hebben: geen geprinte bonnen in de supermarkt hebben, je eigen afhaalkoffiemokken gebruiken, stoffen tissues gebruiken in plaats van tissues, en meer. Een zero waste-aanpak kan u een bijzonder grote hoeveelheid afval besparen in uw eigen keuken. We hebben een paar simpele voor je stekels samengesteld waarmee je Vermijd afval in de keuken in staat zijn.

De 4 beste tips om verspilling in de keuken te voorkomen

1. Koop bewust en zonder verpakking

De eerste en belangrijkste stap om verspilling in de keuken en voedselbereiding te voorkomen is: Koop in de eerste plaats geen afval. Veel van het basisvoedsel en de ingrediënten die we in de keuken gebruiken, zijn verpakt in onnodige verpakkingen met als enig doel reclame en branding. Koop indien mogelijk zonder verpakking. Groenten en fruit hoeven bijvoorbeeld niet in plastic of kartonnen schalen gekocht te worden. Koop op de weekmarkten verse boodschappen uit de regio en neem je eigen opbergmateriaal mee: lunchtrommels, stoffen tassen, metalen bakjes of weckpotten zijn geschikt voor het vervoeren van boodschappen. In sommige steden zijn er nu ook onverpakte winkels waar je zonder verpakking boodschappen kunt doen. Over het algemeen geldt voor Zero Waste echter de gouden regel: koop alleen wat je echt nodig hebt.

2. Bewaar en bewaar bederfelijke waren

Bewaar de basisingrediënten droog en hermetisch afgesloten. Ze gaan dus lang mee. Pasta, rijst, havermout, noten en zaden doen het het beste in glazen potten en containers in de keuken zonder afval. Dit heeft meerdere voordelen: aan de ene kant zie je altijd door het glas precies hoeveel ingrediënten er nog over zijn. Dit voorkomt onnodige dubbele aankopen. Aan de andere kant zijn voedingsmiddelen veel langer houdbaar als ze hermetisch worden bewaard. Nog een voordeel van bewaren in glazen potten: de motten krijgen geen kans om zich in het voer te nestelen.

3. Koken zonder afval en afval

Om onnodige verspilling in de keuken te voorkomen, moet je niet alleen bewust winkelen, maar ook bewust je eten verwerken. Plan je gerechten goed en bedenk niet alleen wat je met verse groenten wilt bereiden, maar ook wat je kunt toveren met restjes. Sophia Hoffmann geeft inspiratie voor spannende en creatieve gerechten zonder verspilling in haar bestseller “Zero Waste Kitchen”. Andrea Sokol onthult ook recepten, Zero Waste Lifestyle basics en winkeltips in “The Everything Use Cookbook”. Als je alleen geïnteresseerd bent in heerlijke groente- en fruitrecepten, kijk dan eens naar Veronika Pichl’s Zero Waste Kitchen. Op weg naar de afvalvrije keuken heb je volop mogelijkheden om voedsel tot het einde te hergebruiken. Maak bananenbrood gevuld met oude bananen, bewaar overgebleven pompoen of paprika, of probeer een gezonde gisting en maak je eigen zuurkool.

ook interessant: Deze dingen gebeuren als je dagelijks zuurkool eet >>

4. Geen afval in drankjes

Verspilling vermijden begint in de geest. Breng uw huidige keukengedrag in kaart en bedenk hoe u in de toekomst verpakkingsafval of onnodig afval kunt voorkomen. In plaats van bijvoorbeeld filterkoffie te drinken, kun je overstappen op Turkse koffie of een Franse pers gebruiken om het te zetten. Koude koffie kan ook gemakkelijk ‘s nachts worden bereid zonder verspilling. Een van de gemakkelijkste manieren om plastic afval te voorkomen, is door kraanwater te gebruiken. In plaats van water uit plastic flessen te kopen, kun je veilig kraanwater drinken. De kwaliteit van het drinkwater in Duitsland is zeer goed.

Om meer te weten: Dit gebeurt er als je kraanwater drinkt >>

In de video: De beste zero-waste gadgets in de test