4 gezondheidsvoordelen

Wat is oregano-olie?

Wie bij oregano meteen aan pasta en heerlijke Mediterrane keuken denkt, heeft gelijk. Omdat we oregano meestal in droge vorm gebruiken om gerechten op smaak te brengen. Vooral Italiaanse tomatensauzen zorgen voor de nodige touch met een scheutje oregano. Maar de kruidenplant kan veel meer dan onze sauzen en lamsgerechten verfijnen. In de natuurlijke geneeskunde heeft oregano-olie een prominente rol gespeeld bij de behandeling van een breed scala aan aandoeningen zoals koliek, gastro-intestinale problemen, ontstekingen in het lichaam, oorinfecties of zelfs hoofdluis. Door de geconcentreerde ingrediënten heeft oregano-olie een sterke natuurlijke antibiotische werking. Het kan effectief zijn tegen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Belangrijk voor de opmerkelijke gezondheidseffecten van de olie zijn de componenten zoals:

  • Etherische oliën (carvacrol, thymol, p-cymeen)
  • bittere stoffen
  • vitamine C
  • ijzer
  • potassium
  • magnesium

een waarschuwing: Oregano-olie kan zowel uitwendig als inwendig worden gebruikt. Zwangere vrouwen en kinderen mogen de olie met zijn essentiële eigenschappen echter niet gebruiken. Omdat de olie bloedverdunnende effecten heeft, moeten mensen die bloedverdunnende medicijnen gebruiken hun arts raadplegen voordat ze oregano-olie gebruiken. Probeer oregano-olie zorgvuldig uit, praat met professionals en volg altijd de gebruiksaanwijzing en dosering voor de producten die u kiest.

4 positieve effecten voor je gezondheid

1. Antibiotische werking

Oregano-olie is een natuurlijk antibioticum. De zogenaamde fenolen in de olie zijn primair verantwoordelijk voor de antibiotische werking. Fenolen zijn essentiële stoffen die planten bijzonder sterke aromatische tonen geven. Twee bijzonder effectieve fenolen in oregano-olie zijn carvacrol en thymol. De antibacteriële werking ervan is al in veel onderzoeken bewezen. In een muisstudie ontdekten onderzoekers dat dieren die besmet waren met Staphylococcus aureus en die oregano-olie als voedingssupplement kregen, bijna net zo waarschijnlijk zouden overleven als dieren die conventionele antibiotica kregen in plaats van de olie.

De remmende effecten van oregano-olie op de proliferatie van bepaalde multiresistente ziektekiemen zijn bijzonder interessant. Studies hebben aangetoond dat etherische olie van oregano nuttig kan zijn bij de behandeling van aanhoudende infecties veroorzaakt door bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica.

2. Ontstekingsremmend en pijnstillend effect

De fenolen in oregano-olie hebben krachtige ontstekingsremmende effecten. Carvacrol, thymol en p-cymeen helpen bij verschillende ontstekingsklachten zoals longontsteking, oorpijn of tonsillitis. Douchen met een paar druppels oregano-olie is ook effectief gebleken bij het verlichten van de pijn van tand- en tandvleesinfecties. De ontstekingsremmende olie van de medicinale plant kan ook verlichting bieden bij huidontstekingen en acne. Een paar druppels verdund in voldoende water zijn voldoende voor uitwendige behandeling. Houd er echter rekening mee dat geconcentreerde oregano-olie nooit onverdund plaatselijk mag worden gebruikt. Gebruik slechts twee druppels olie in een liter water.

3. Cholesterolverlagend effect

Onderzoekers hebben al vastgesteld dat de fenolen carvacrol en thymol kunnen helpen de niveaus van schadelijk LDL-cholesterol in het bloed te verlagen. LDL zijn lipoproteïnen met een lage dichtheid die verantwoordelijk zijn voor het transport van cholesterol naar de lichaamscellen. Wanneer er te veel van deze lipoproteïnen met lage dichtheid in de slagaders zijn, vormen zich schadelijke afzettingen, die kunnen leiden tot verstoppingen in de bloedvaten. Het risico op een beroerte en een hartaanval neemt toe. Het is aangetoond dat de fenolen in oregano-olie helpen om het schadelijke LDL-cholesterol te verlagen.

ook interessant: Dit zijn de top vijf tips en huismiddeltjes om een ​​hoog cholesterolgehalte te verlagen >>

4. Huidverzorgingseffect

Essentiële oliën van oregano zitten ook in oregano-olie en hebben een uiterst positief effect op de gezondheid van onze huid. Ongeveer 9% van de essentiële oliën in oregano-olie worden monoterpenolen genoemd. Deze chemische verbindingen kunnen het immuunsysteem beschermen en hebben een celregeneratie-effect. Monoterpenol ondersteuning heeft een voedende werking op de huid, kleine beschadigingen worden hersteld en wonden kunnen soms sneller genezen.

Video: Dit zijn redenen om meer oregano te eten