4 gezondheidsvoordelen van bessen om te slapen

Ashwagandha (Withaniai somnifera), ook bekend als “slaapbes” of “Indiase ginseng”, is een groenblijvende struik afkomstig uit India, Afrika en delen van het Midden-Oosten. De plant behoort tot de nachtschadefamilie en wordt vaak geclassificeerd als een natuurlijk adaptogeen. Adaptogenen zijn plantaardige stoffen die het lichaam helpen zich aan te passen aan fysieke en mentale stress. In de Ayurveda, de traditionele Indiase geneeskunde, is Ashwagandha al eeuwenlang een van de belangrijkste kruiden.

Dit zijn de belangrijkste gezondheidsvoordelen van de krachtige medicinale plant:

1. Angst en stress verminderen

Cortisol is een endogeen hormoon en wordt gevormd in de bijnieren met behulp van cholesterol. Het is betrokken bij veel stofwisselingsprocessen, verhoogt de prestaties en wordt in toenemende mate vrijgegeven als reactie op stress. Anderzijds kan een teveel aan cortisol negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Het is aangetoond dat Ashwagandha de bijnieren ondersteunt door de cortisolspiegel te normaliseren. Dit vermindert de negatieve effecten van te hoge (of te lage) cortisolspiegels.

Daarnaast wijzen Indiase studies erop dat de medicinale plant ook symptomen van angst en depressie kan verbeteren. Onderzoekers hebben bijvoorbeeld hoge doses ashwagandha gegeven aan mensen met angst. Samen met andere interventies verbeterde Ashwagandha de geestelijke gezondheid, focus, energieniveaus en algehele kwaliteit van leven aanzienlijk.

2. Verlicht slapeloosheid

Ashwagandha wordt niet voor niets ook wel de slaapbes genoemd. Voorlopig onderzoek heeft uitgewezen dat ashwagandha je kan helpen sneller in slaap te vallen en een betere slaapkwaliteit te hebben. Na acht weken gebruik van de medicinale plant verbeterde de slaap van de deelnemers aanzienlijk. Dit verminderde niet alleen de tijd die nodig was om in slaap te vallen, de deelnemers sliepen over het algemeen ook rustiger en werden tussendoor minder wakker. Daarnaast ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Tsukuba in Japan dat de bladeren van de plant triethyleenglycol (TEG) bevatten en dat dit bestanddeel verantwoordelijk is voor een slaapverwekkend effect.

Maar maak je geen zorgen: terwijl farmacologische behandelingen voor slapeloosheid kunnen leiden tot gewenning of zelfs verslaving, hebben ashwagandha-supplementen dat risico niet – waardoor ze een goed alternatief zijn voor mensen met slaapproblemen.

In Duitsland lijdt vijf tot tien procent van de mensen aan slaapstoornissen. Wat er tegen helpt, lees je in dit artikel: Slapeloosheid

3. Verzacht ontstekingen

Ashwagandha heeft ontstekingsremmende en immuniserende effecten. Onderzoek heeft aangetoond dat ashwagandha de activiteit van natuurlijke killercellen verhoogt. Dankzij deze eigenschappen versterkt de plant niet alleen het immuunsysteem, maar helpt het ook gewrichtsontstekingen (artritis) en pijn te verminderen en het kraakbeen te beschermen. Bovendien is het geneeskrachtige kruid rijk aan ijzer en draagt ​​het zo bij aan de ontwikkeling van rode bloedcellen, die als functie hebben om vitale zuurstof naar organen en weefsels te transporteren.

4. Positief effect op hormonale balans

Hormonale onbalans is een van de belangrijkste oorzaken van veel ziekten bij vrouwen. In het begin van de menopauze is er steeds meer geen eisprong, waardoor ook het niveau van progesteron in het vrouwelijk lichaam daalt. Tegelijkertijd is er echter een relatieve overmaat aan oestrogeen. Hierdoor is de hormonale balans niet meer aanwezig. Als gevolg hiervan hebben veel vrouwen in deze periode last van verschillende lichamelijke klachten zoals slaapstoornissen, stemmingswisselingen, tachycardie en opvliegers. Een onderzoek uit 2012 wees uit dat vrouwen in de menopauze die ashwagandha-poeder gebruikten, minder symptomen van de menopauze ervoeren dan vóór de behandeling. Slaapproblemen, opvliegers, stemmingswisselingen en angst verbeterden.

Ook interessant: artritis – soorten, diagnose en behandelmethoden