3 redenen waarom krenten zo gezond zijn

Krenten zijn zo gezond

Hoewel aalbessen oorspronkelijk waarschijnlijk in Azië groeiden, slaagden de harde bessen er eeuwen geleden in om wortel te schieten in Europese bodem. Kruisbessenstruiken en -hagen zijn al sinds de middeleeuwen inheems in Noord-Europa. Als regionaal en seizoensgebonden zachtfruit horen harige krenten gewoon bij de zomer. Afhankelijk van de variëteit rijpen aalbessen, die tot het aalbessengeslacht behoren, van juni tot augustus.

Iedereen die altijd het kruisbessenseizoen heeft doorstaan, moet zich nu voorbereiden. Duitsland is ‘s werelds grootste producent van krenten. Bijna 50 procent van de wereldproductie van kruisbessen wordt hier gemaakt. De eerste partijen van de heerlijke bessen zijn nu verkrijgbaar op weekmarkten en supermarkten. Rijpe bessen zijn erg zoet. Ze bevatten bijna net zoveel suiker als druiven. De verschillende soorten zijn te herkennen aan hun kleurstelling. Rode of groene aalbessen zijn typisch. De harde, dikke schil van de bessen is doorschijnend, waardoor een glimp van het gestreepte interieur te zien is. En het zit vol waardevolle voedingsstoffen. Gemiddeld bevat 100 gram zwarte bes:

  • Koolhydraten (8,5 gram)
  • Kalium (200 milligram)
  • Kalium (30 milligram)
  • Magnesium (15 milligram)
  • Fosfor (30 milligram)
  • Vitamine C (35 milligram)
  • Vitamine E (0,6 milligram)

Krenten brengen deze gezondheidsvoordelen met zich mee

1. Vezels vullen je en reguleren de spijsvertering

Met slechts 150 gram zwarte bes kun je meer dan een kwart van de aanbevolen dagelijkse vezels binnenkrijgen. Van zwarte bessen zit je snel vol door hun hoge gehalte aan niet-oplosbare plantaardige vezels. Vezels zwellen op in de maag en andere spijsverteringskanalen. Door deze toename in volume treedt het gevoel van verzadiging snel in. Vezelrijke voedingsmiddelen zoals krenten bewegen langzamer door het spijsverteringsstelsel, nog een reden voor het blijvende effect van verzadiging. Ook wordt de spijsvertering gestimuleerd. Omdat het grotere volume van de ontlasting receptoren en zenuwcellen op de binnenwanden van de darm stimuleert, die een natuurlijk ritme van vertering en lediging bevorderen.

2. Regel de stijging van de bloedsuikerspiegel

Zwarte bessen kunnen een positief effect hebben op een stabiele bloedsuikerspiegel. De vezel die het bevat, zoals pectine, vertraagt ​​de opname van suiker in de bloedbaan. Dit voorkomt pieken in de bloedsuikerspiegel die onvermijdelijk leiden tot onbedwingbare trek wanneer er te veel insuline in het bloed achterblijft. In één onderzoek konden onderzoekers ontdekken dat extract van zwarte bes een remmend effect kan hebben op alfa-glycoside. Het enzym transporteert suiker uit verteerd voedsel in de darmen naar de bloedbaan. Als het wordt geremd, komt er minder suiker in het bloed. De bloedsuikerspiegel blijft stabiel.

Om meer te weten: Met deze tips kun je je bloedsuikerspiegel verlagen >>

3. Kan de gezondheid van de hersenen ondersteunen

Zwarte bessen zijn rijk aan plantaardige antioxidanten zoals fenolen, flavonoïden en anthocyanines. Deze kunnen bloedvaten en zenuwcellen beschermen tegen oxidatieve stress en de ontwikkeling van leeftijdsgebonden degeneratieve ziekten voorkomen. Gezonde zuren zoals citroenzuur, appelzuur en wijnsteenzuur blijken bijzonder belangrijk te zijn voor de gezondheid van de hersenen. Ze komen allemaal voor in krenten en kunnen, volgens studies, de ophoping van ijzer in cellen voorkomen. Verhoogde niveaus van cellulair ijzer kunnen de afgifte van vrije radicalen in het lichaam verhogen. Deze agressieve zuurstofverbindingen zijn verantwoordelijk voor degeneratieve ziekten zoals Alzheimer en dementie.

Lees snel: Met het MIND-dieet tegen dementie >>