3 fouten die hoesten erger maken

Hoesten is geen op zichzelf staande ziekte, maar het is een van de symptomen van verkoudheid en is de natuurlijke afweerreactie van ons lichaam om de luchtwegen vrij te maken van ziekteverwekkers of stoffen zoals slijm. In de regel verdwijnt een verkoudheid na een paar dagen zonder verdere complicaties. Hoest kan worden onderverdeeld in twee soorten:
– droge en irriterende hoest zonder slijmvorming: De hoest voelt hard en droog aan en kan soms pijnlijk zijn. Hoestaanvallen worden vaak veroorzaakt door kleine prikkels. Het wordt meestal veroorzaakt door een virale infectie.
– productieve hoest met slijmvorming: Een productieve hoest met slijmvorming, die meestal wordt veroorzaakt door een virale of bacteriële infectie, is minder onaangenaam en pijnlijk. Begeleidende symptomen zijn koorts, loopneus of heesheid. Om het hoesten te vergemakkelijken en het slijm los te maken, kunt u een hoestonderdrukker nemen.

U moet echter niet lichtjes hoesten: langdurig hoesten kan zelfs ernstige gevolgen hebben en uitgroeien tot bronchitis of zelfs longontsteking. Om uw hoest niet erger te maken en sneller te herstellen, moet u deze drie fouten vermijden:

1. Je hoest te hard

Om verstopte luchtwegen te verwijderen, proberen we te hoesten. Dit zorgt voor veel druk op de bronchiën, die in het slechtste geval gewond kunnen raken en kleine scheurtjes kunnen ontwikkelen. Door nieuwe hoestbuien kunnen deze niet genezen en worden ze verder beschadigd, wat weer kan leiden tot hoestbuien. Om de vicieuze cirkel te doorbreken, moet je wennen aan het anders en zachter hoesten. Beheers uw hoestreflex door zachtjes met gezwollen wangen in de holte van uw elleboog te hoesten. Hierdoor ontstaat er een luchtkussen in de longen, dat voorkomt dat de dunne vliezen van de bronchiale vertakkingen tegen elkaar aan stoten en opnieuw beschadigd raken.

2. Je zorgt heel weinig voor jezelf

Ook als u zich niet moe voelt en geen andere klachten heeft, moet u uzelf en uw lichaam toch voldoende rust gunnen. Blijf thuis, probeer voldoende te slapen en beweeg niet. Je lichaam is verzwakt en heeft alle immuunafweer nodig om de hoest goed te genezen. Bovendien kun je nog geruime tijd besmettelijk zijn, zelfs als je je al beter voelt. Als er na ongeveer vier tot vijf dagen geen verbetering in uw gezichtsvermogen is, of als u naast hoesten ook koorts heeft, raadpleeg dan een arts.

3. U neemt uw hoestonderdrukker op het verkeerde moment in

Een hoestonderdrukker is nuttig om dik slijm los te maken en hoesten gemakkelijker te maken. Bovendien voorkomt de hoestonderdrukker dat ziekteverwekkende bacteriën zich in het slijm nestelen. Daarom mag het alleen worden gebruikt bij een productieve hoest met slijmvorming en niet bij een droge, irriterende hoest. U moet de hoestonderdrukker echter niet langer dan vier tot vijf dagen innemen en zorg ervoor dat u de medicatie indien mogelijk voor 16.00 uur inneemt, zodat het slijmerige slijm kan worden losgemaakt en gedurende de dag kan worden opgehoest. Voor een goede nachtrust zijn hoestonderdrukkers nuttig, die een droge, irriterende hoest verlichten.