3 beste zoetstoffen volgens Öko-Test

Waarom suikeralternatieven?

Suiker is een ongezonde dikmakende factor, dat weten veel mensen. Regelmatige consumptie kan dus leiden tot obesitas, gaatjes veroorzaken, het risico op diabetes verhogen, hart- en vaatziekten bevorderen en schade aan bloedvaten en organen veroorzaken. Om deze reden proberen steeds meer mensen suiker of (vermoedelijk) gezondere alternatieven zoals Stevia, kokossuiker, agavesiroop en honing change Maar ook bij deze producten is het belangrijk om goed te kijken. Vervolgens leggen we de meest populaire suikeralternatieven uit en bespreken we de voor- en nadelen. We presenteren ook de best presterende producten in de Öko-Test:

In plaats van suiker: 3 verschillende suikeralternatieven

kokos suiker

Kokosbloesemsuiker is bijzonder populair, met zijn fijne mout- en karamelnoot, die bijzonder smaakvol is en vaak wordt gebruikt om desserts en thee te zoeten. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt kokosbloesemsuiker verkregen uit de bloemen van de kokospalm. De suiker kan 1:1 uitgewisseld worden met conventionele tafelsuiker. Het suikeralternatief is echter niet geschikt om mee te bakken omdat het klonterig kan worden in het deeg. Qua calorieën maakt kokossuiker ook een groot verschil. 100 gram bevat ongeveer 380 calorieën. Dezelfde hoeveelheid tafelsuiker heeft iets meer, ongeveer 400 calorieën. Kokosbloesemsuiker zou echter alleen je bloedsuikerspiegel langzamer laten stijgen – dit moet nog wetenschappelijk worden bewezen. Ook het hogere mineraalgehalte wordt vaak geprezen. Er zouden echter grote hoeveelheden moeten worden geconsumeerd om ervan te profiteren.

Lieve schat

Vloeibaar goud, ook wel honing genoemd, wordt vaak gebruikt om desserts en taarten zoeter te maken. In tegenstelling tot tafelsuiker heeft het natuurlijke product aanzienlijk gezondere mineralen. De antioxidanten, die ontstekingsremmend werken en ons lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen, zijn het vermelden waard. Honing is echter geen product om af te vallen: vloeibaar goud heeft ongeveer 320 gram calorieën per 100 gram, die grotendeels bestaan ​​uit glucose en fructose. Nog een punt van kritiek: aangezien honing je bloedsuikerspiegel verhoogt, moet je het altijd met mate consumeren.

agavesiroop

Verkregen uit agavesap, is agavesiroop de laatste jaren een populair plantaardig suikeralternatief geworden. In vergelijking met tafelsuiker bevat agavesiroop minder calorieën. 100 gram is ongeveer 310 gram, maar er zijn ook enkele kritische aspecten bij het alternatief: Agavesiroop bestaat voornamelijk uit fructose en glucose. Hoewel fructose misschien gezond klinkt, kan te veel eten schadelijk zijn voor je gezondheid en onder andere je stofwisseling beïnvloeden. De gevolgen zijn overgewicht, obesitas, dyslipidemie en diabetes type 2. Een ander punt van kritiek is de CO₂-balans: aangezien het diksap geïmporteerd wordt uit Zuid-Amerika, heeft het een lange weg afgelegd.

Meer daarover hier. Agavesiroop – een gezonde suikervervanger? >>

Öko-Test: Deze suikeralternatieven hebben overtuigd